Pitääkö syöpähoitoja pelätä? Asiantuntija: "Silloin tällöin potilaita saatetaan menettää"

Kannattaako syöpähoitoja pelätä? 3:24
Kannattaako syöpähoitoja pelätä? Katso Johanna Mattsonin vastaus.

MTV Uutiset kysyi, mitä ihmiset haluaisivat tietää syövästä. Muutamassa vastauksessa korostui se, että itse syöpä ei pelota, vaan taudin sijaan huolta herättävät hoidot. HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoi MTV Uutiset Livessä, kannattaako syöpähoitoja pelätä.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Arviolta joka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään, mutta kaksi kolmesta paranee taudista. Tästä on kiittäminen pitkälti parempaa diagnostiikkaa sekä syöpähoitojen kehittymistä.

Syöpähoidot ovat kuitenkin rankkoja niin henkisesti kuin fyysisestikin. Toisinaan niistä voi olla suoranaista haittaa terveydelle.

– Silloin tällöin potilaita saatetaan menettää sen takia, Johanna Mattson kertoo.

Hän kuitenkin muistuttaa, että käyväksi hoidoksi luokitellut syöpähoidot ovat hyvin tarkkaan tutkittuja ja riskit pyritään minimoimaan. Lääkäreiden on joka tapauksessa tärkeää kertoa potilaalle haittavaikutuksista ja antaa hänelle mahdollisuus kieltäytyä hoidoista. Tällöin voidaan etsiä kevyempää hoitovaihtoehtoa.

Miten geenitutkimus parantaa syövän hoitoa ja voiko syövästä parantua ilman hoitoja? Katso Johanna Mattsonin vastau yllä olevalta videolta.

Pelottaako syöpä? Ylilääkäri vastaa yleisön kysymyksiin 15:22
Mitä tapahtuu, jos syöpään sairastuneella ei ole varaa lääkkeisiin? HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson vastasi lukijoiden syöpäaiheisiin kysymyksiin MTV Uutiset Livessä.

Lue myös:

    Uusimmat