Yli 44 prosenttia kaikista maailman syöpäkuolemista liittyy elintapoihin, yhdysvaltalaistutkijat esittävät The Lancet -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessaan.
Maailmanlaajuisesti lähes puolet kaikista syöpäkuolemista aiheutuu elintapoihin kytkeytyvistä riskitekijöistä. Näihin riskitekijöihin puuttumalla voitaisiin vähentää sairastumisista aiheutuvaa yhteiskunnallista ja inhimillistä taakkaa.
Ei ole salaisuus, että elintavoilla voi vaikuttaa syöpäriskiinsä. Tutkimuksen mukaan suurimmat riskitekijät ovat järjestyksessä tupakointi, alkoholin käyttö sekä korkea painoindeksi.
Korkea painoindeksi on yksi aineenvaihdunnallisista riskitekijöistä, joiden merkitys globaalin syöpätaakan taustalla on 2010-luvulla kasvanut suuresti. Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan aikuisista ihmisistä 39 prosenttia on ylipainoisia ja 13 prosenttia lihavia.
Myös aikuistyypin diabetekseen viittaavan kohonneen paastoverensokerin merkitys syövän riskitekijänä on niin ikään kasvanut.