Lähes puolet syöpäkuolemista voitaisiin estää – kolme vaarallisinta elintapaa

Eri nikotiinilääkkeiden hyödyt ja haitat – vältä yleiset sudenkuopat 6:39
KATSO VIDEO: Tupakasta eroon nikotiinilääkkeillä? Erikoistutkija Terhi Kurko arvioi eri valmisteiden hyödyt ja haitat.

Yli 44 prosenttia kaikista maailman syöpäkuolemista liittyy elintapoihin, yhdysvaltalaistutkijat esittävät The Lancet -tiedelehdessä ilmestyneessä tutkimuksessaan.

Maailmanlaajuisesti lähes puolet kaikista syöpäkuolemista aiheutuu elintapoihin kytkeytyvistä riskitekijöistä. Näihin riskitekijöihin puuttumalla voitaisiin vähentää sairastumisista aiheutuvaa yhteiskunnallista ja inhimillistä taakkaa.

Ei ole salaisuus, että elintavoilla voi vaikuttaa syöpäriskiinsä. Tutkimuksen mukaan suurimmat riskitekijät ovat järjestyksessä tupakointi, alkoholin käyttö sekä korkea painoindeksi

Korkea painoindeksi on yksi aineenvaihdunnallisista riskitekijöistä, joiden merkitys globaalin syöpätaakan taustalla on 2010-luvulla kasvanut suuresti.  Maailman terveysjärjestön (WHO) arvion mukaan aikuisista ihmisistä 39 prosenttia on ylipainoisia ja 13 prosenttia lihavia. 

Myös aikuistyypin diabetekseen viittaavan kohonneen paastoverensokerin merkitys syövän riskitekijänä on niin ikään kasvanut.

Köyhissä maissa suojaamaton seksi vaikuttaa syöpäkuolemien taustalla useammin kuin alkoholi. Suojaamaton seksi altistaa esimerkiksi HPV-viruksille, joiden aiheuttama infektio voi johtaa hoitamattomana pitkän ajan kuluessa genitaalialueiden sekä nielun, suun ja peräaukon syöpiin.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 23 eri syöpätyypin yhteyttä 34 eri riskitekijään 204 eri maassa vuosina 2010–2019. Aineistonsa tutkijat saivat The Institute for Health Metrics and Evaluation -tutkimuskeskuksesta sekä The Global Burden of Disease -tutkimusprojektista.

Alla olevalla videolla kerrotaan, millaiset oireet voivat olla merkkejä syövästä.

Syövän oireet – millaisesta oireesta tulee huolestua? 2:17
Syövän ensioireet ovat usein lieviä – millaisesta muutoksesta tulee huolestua? Syöpälääkäri Petteri Hervonen kertoo.

Lähteet: The Lancet, CNN, Health, WHO

Lue myös:

    Uusimmat