Pitääkö ilmalämpöpumppu sammuttaa, kun lähtee juhannukseksi pois kotoa? Ammattimies kertoo, mitä helteillä ei kannata tehdä

Minne ilmalämpöpumpun saa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi sen kieltää 7:43
Minne ilmalämpöpumpun saa kerrostalossa asentaa? Isännöintiliitto kertoo, millä perusteilla taloyhtiö voi kieltää asentamisen.

Jos ilmalämpöpumppu on energiatehokas ja sitä käyttää oikein, pysyvät omakotitalon viilennyskustannukset helteilläkin kurissa. Asiantuntija kertoo, milloin laite sen sijaan on syytä sammuttaa.

Lämpöpumppuvalmistaja Daikinin tekninen päällikkö Jussi Kummu muistuttaa yhtiön tiedotteessa, että pumppu on hyvä pitää päällä koko ajan silloin, kun asunto on käytössä päivittäin.

Hellekaudella talon rakenteita ei kannata päästää kuumenemaan. Kun ilmalämpöpumppu jäähdyttää koko ajan pienellä teholla, sisälämpötila pysyy kurissa pienellä lämpötilaerolla eikä jäähdytystä tarvitse käyttää todella suurella teholla silloin, kun kotiin tullaan takaisin, Kummu neuvoo.

Jos kotoa ollaan poissa useamman päivän ajan, voi lämpöpumpun sammuttaa. Kummu itse sanoo sammuttavansa laitteen silloin, jos poistuu kotoaan viikoksi.

Näin viilennät ilmalämpöpumpulla tehokkaasti

Jos ulkona on esimerkiksi 27 astetta lämmintä, suosittelee Kummu asettamaan omakotitalon ilmalämpöpumpun pyyntilämpötilaksi 25 astetta. Parin asteen viilennys riittää, sillä kuivempi sisäilma ei tunnu tukalalta.

Tällaisella viilennyksellä asunnon lämpötila pysyy miellyttävänä, mutta myöskään laitteen käyttökustannukset eivät pääse nousemaan liiaksi. Kummu kertoo, että tällaisella viilennyksellä hänen oma laitteensa käytti viime maanantaina 1,3 kilowattituntia sähköä vuorokaudessa. Jos sähköstään maksaa 15 senttiä kilowattitunnilta, jää viilennyksen päiväkustannus noin 0,20 euroon.

Sisäyksikön ilmavirta on viilennettäessä hyvä ohjata koko ajan mahdollisimman ylös, sillä viileä ilma laskeutuu alaspäin. Jos laitteessa on ilmavirtaa ohjaavien läppien automaattinen vaakakääntö, kannattaa se pitää päällä, jotta viileä ilma jakautuu mahdollisimman tasaisesti koko huonetilaan. 

Vaikka jäähdytyksen sähkönkulutus on energiatehokkaalla ilmalämpöpumpulla vähäistä, suosittelee Kummu silti rajoittamaan auringon lämpösäteilyn pääsyä sisätiloihin verhojen, kaihtimien tai markiisien avulla. Lisäksi ovet ja ikkunat tulee pitää kiinni, kun lämpöpumppu on käytössä, ettei viileä ilma pääse pakenemaan.

Lähde: Daikin

Lue myös:

    Uusimmat