Pirkko Arstila: Arki on rakkauden pahin vihollinen

Toimittaja ja kirjailija Pirkko Arstila pohtii, mitkä asiat aiheuttavat ryppyjä suomalaisten rakkauteen ja miten rypyt saadaan silottumaan.

Pirkko Arstilan Amerikan ystävätär puhuu aina kauniisti miehestään, joka on vanhempi ja jo hieman sairas.

– Miehen papereita on joka paikassa, ja ne hermostuttavat joskus. Silti ystävätär sanoo: "Mies on niin ihana, että kyllä minä ne paperit kestän", Arstila kertoo.

Suomalaiset sen sijaan puhuvat usein rumasti puolisostaan. Miehet saattavat sanoa: "meidän akka tai eukko".

– Voihan se olla hellittelynimi, mutta yleensä sillä viestitään, kuinka puoliso on niin kamala, Arstila tuumaa.

Kun pariskunta on seurassa, puolisot saattavat näpäytellä ja nokkia toisiaan sekä vähätellä toisen ajatuksia. Vaimo saattaa selitellä, että "meidän äijä nyt on tuommoinen". Se kielii siitä, ettei kunnioita toista.

– Voisi katsoa, miten toisesta puhuu ja miettiä, että näinkö hänestä ajattelen, Arstila neuvoo.

Pientä juhlaa arjen keskelle

Kun parisuhteessa on oltu pitkään, ei enää välitetä toisesta kuten alkuhuumassa. Ei pukeuduta toista varten. Ei nähdä vaivaa, vaikka juuri sitä parisuhteen hoito edellyttäisi.

– Arkihan ei ole koskaan kivaa. Silloin näkee toisen rähjäisenä. Arkiseen minään voi kiukustua, ja silloin alkaa haaveilla toisesta, Arstila toteaa.

Arki on Arstilan mukaan rakkauden pahin vihollinen. Siksipä arjen keskellä pitäisi järjestää pieniä juhlia. Riittää, kun sytyttää kynttilän ja sanoo toiselle jotain kaunista. Kumppaniaan kohtaan voi olla huomaavainen ja yllättää hänet silloin tällöin.

Arstila tietää noin 50 vuotta yhdessä olleen parin, jonka mies ostaa edelleen kukkia vaimolleen. Arstilan omat vanhemmat toimivat myös hyvänä esimerkkinä siitä, miten puolisoa täytyy kohdella.

– Isä muisti aina kehua äitiä, kun he lähtivät ulos. Ja kun he tulivat juhlista, isä sanoi, että äiti oli kaikista kaunein.

Vanha rakkaus kestää

– Kuuluisin vanha pariskunta oli Johannes ja Kyllikki Virolainen. Muistan ikuisesti, kun Johannes sanoi yhdessä haastattelussa, että "Rakkautta pitää hoitaa", Arstila sanoo.

Arstila on huomannut, että myöhemmällä iällä rakastuneet osaavat hoitaa suhdetta parhaiten.

– Mummot ja papat osaavat tämän, hän vahvistaa.

Elämän ehtoopuolella ymmärtää jo sen tosiasian, että nyt saattaa olla kyseessä elämän viimeinen rakkaus. Elämänkokemusta on kertynyt.

Takana voi olla yksi tai kaksi avioliittoa, eikä haluta tehdä samoja virheitä kuin niissä. Sitä osaa olla jo suvaitsevaisempi ja kärsivällisempi.

Tietysti on poikkeuksiakin. Ero saattaa tulla, jos on menty liian hätäisesti yhteen.

– Jos löytäisin uuden parisuhteen, niin olisin varmaankin joustavampi. Hemmottelisin kumppaniani, enkä olisi töistä niin kärttyisä kuin aiemmassa liitossani, Arstila paljastaa.

Studio55.fi/Anette Lehmusruusu

Kuvat: Lehtikuva ja Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja