Pian netissä on entistä vaikeampaa todistaa, ettet ole robotti

Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa 0:47
KATSO MYÖS: Kai jo käytät? Kaksivaiheinen tunnistautuminen on helppo keino parantaa omaa tietoturvaa.

Tekniikka kehittyy. Siispä Captcha-testitkin vaikeutuvat.

"En ole robotti". Nettikansa todistelee jo ihmismäisyyttään monenlaisilla testeillä, jotka ovat muuttumassa vain vaikeammiksi.

– Robotit vaikeuttavat jatkuvasti sen todistamista, ettet ole robotti, Business Insider muotoilee.

"Suoraan sanottuna kaikki tulee muuttumaan vieläkin oudommaksi"

Captha tulee sanoista Completely Automated Public Turing test to tell Computers and Humans Apart, siis täysin automatisoitu, julkinen Turingin testi, joka erottaa tietokoneet ja ihmiset toisistaan.

Captcha-testeillä testataan, onko käyttäjä ihminen vai botti.

Aiemmin testissä tunnistettiin venkuroita kirjaimia ja numeroita; nykyisin klikkaillaan kuvia, joissa näkyy suojatie tai liikennevalo. Ajan myötä kokeet pitenevät ja hankaloituvat.

– Suoraan sanottuna kaikki tulee muuttumaan vieläkin oudommaksi, koska [jo] nyt on tehtävä jotain, mikä on järjetöntä. Muuten laajat, multimodaaliset [= monimuotoiset] mallit pystyvät ymmärtämään [tehtävän], tietoturvayrityksen edustaja Kevin Gosschalk kuvaa.

Tekniikka kehittyy vauhdilla. Sen takia myös robottitestien täytyy kehittyä. Nykyisin saattaa joutua esimerkiksi raahaamaan palapelin palaa oikeaan paikkaan tai pyörittämään sekavan kuvan yhteyteen asetettua rullaa, jotta kuvasta tulee ehjä ja kokonainen.

– [Ajatuksena] ei ole suunnitella asiaa, johon koneet eivät pysty, Gosschalk huomautti haastattelussa.

Gosschalkin mukaan tarkoituksena on paitsi erottaa ihmisen toiminta botista, myös kehittää "arvoitus", jonka ratkaiseminen softalla on hyvin kallista.

– Ohjelmistoista on jo tullut todella hyviä valokuvien ymmärtämisessä. Nyt alkaa uusi Captcha-aikakausi, joka perustuu logiikkaan.

Katso myös: Suomalaisnainen paljastaa: Näin rakkaushuijarin siirappiset rakkaudentunnustukset muuttuivat rahojen kalasteluksi

Näin rakkaushuijarin siirappiset rakkaudentunnustukset muuttuivat rahojen kalasteluksi 2:23
"Teen sinusta elämäni kuningattaren", lupasi huijari.

Lue myös:

    Uusimmat