Pettääkö autoilijoiden itsehillintä? Poliisi valvoo korona-ajan ilmiötä nyt "kaikkina vuorokauden aikoina kaikin mahdollisin keinoin"

Hurjat ylinopeudet ovat lisääntyneet, vaikka korona-aika vähentää liikennettä – MTV poliisin kanssa tien varressa selvittämässä syytä 7:37
Kovat ylinopeudet lähtivät kovaan kasvuun keväällä 2020. Helsingin poliisin ylikonstaapeli Tuija Saarinen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa, mistä se johtui.

Poliisi suorittaa kovien ylinopeuksien valtakunnallista tehovalvontaa 19.–25. huhtikuuta.

Poliisi tiedottaa valvovansa tällä viikolla autoilijoiden kaasujalkojen raskautta "kaikkina vuorokaudenaikoina kaikilla käytettävissä olevilla keinoilla ja resursseilla". Huomiota kiinnitetään ennen kaikkea koviin ylinopeuksiin.

Poliisin näkökulmasta koronavuotta 2020 leimasivat erityisesti törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ja erityisesti kovat ylinopeudet. Kasvua edellisvuodesta tuli peräti 40 prosenttia.

Vuonna 2020 poliisi otti kiinni noin 6 000 epäiltyyn törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen syyllistynyttä moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajaa.

– Kevätaikaan valvonta tulee erityiseen tarpeeseen, kun autoilijat vaihtavat kesärenkaisiin ja moottoripyöräilijät tulevat liikenteeseen, poliisitarkastaja Heikki Ihalainen toteaa Poliisihallituksen tiedotteessa.

Suomessa on jo pääosin siirrytty kesänopeusrajoituksiin. Sen kovempien nopeuksien käyttäminen ei Ihalaisen mukaan ole mitenkään tarpeellista eikä myöskään lainmukaista.

– Vaikka valvonnan painopiste on pääteillä, myös taajamissa suoritetaan liikennevalvontaa, Ihalainen muistuttaa.

Korona ei vienyt poliiseja tien päältä

Helsingin poliisin ylikonstaapeli Tuija Saarinen kertoi MTV Uutiset Liven haastattelussa viime vuonna, että nopeudet ovat kasvaneet liikenteessä juuri siitä syystä, että teillä on ollut totuttua väljempää.

Ylen viime keväänä haastattelema Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Maria Hoikkala totesi puolestaan, että ilmiö ei ole pelkästään suomalainen.

– Lähes kaikki 15 maata, jotka vastasivat, olivat kiinnittäneet ihan tähän samaan asiaan huomiota. Suuret ylinopeudet ovat lisääntyneet. Viesti oli, että nyt kun tiet ovat tyhjentyneet, niin baana on niin sanotusti ollut auki, Hoikkala kertoi Ylelle vuosi sitten.

Lähde: Poliisihallitus

Lue myös:

    Uusimmat