Miten autoilijat ovat ottaneet uudet säännöt haltuun? Poliisi: "Jos ei ole koskaan vilkaissutkaan tieliikennelakia, niin..."

Näin suomalaiset ovat sisäistäneet uuden tieliikennelain 6:52
Maikkarin Uutisaamun haastattelussa Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Konsta Arvelin.

Vuosia työn alla ollut uusi tieliikennelaki otettiin viimein käyttöön kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Maanantaina voimaan astunut uusi tieliikennelaki korvasi 1980-luvun alusta käytössä olleen lain. Pitkään valmisteltu uusi laki mylläsi tieliikenteen pelisääntöjä perusteellisemmin kuin pitkiin aikoihin. Moni asia säilyi entisellään, mutta muutoksiakin tuli.

Tieliikennelaissa säädetään liikkumisen periaatteista, liikennesäännöistä, liikenteenohjauksesta ja esimerkiksi liikennemerkeistä sekä ajoneuvojen turvallisesta käyttämisestä. Uutena asiana laki sisältää säännökset liikennevirhemaksusta.

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin mukaan tavoitteena oli pyrkiä mahdollisimman yksinkertaisiin ja helposti ymmärrettäviin säädöksiin.

Ovatko tienkäyttäjät sisäistäneet uuden lain muutokset?

MTV:n Uutisaamussa perjantaina vieraillut Poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, miten suomalaiset ovat ottaneet uuden tieliikennelain haltuun.

Arvelin kuvailee uutta tieliikennelakia vuosihuolloksi, joka ei muuta liikenteen pelisääntöjä erityisen olennaisesti. Moniin muutoksiin, kuten esimerkiksi uusiin liikennemerkkeihin, siirrytään lisäksi pitkien siirtymäaikojen puitteissa.

Arvelinin mukaan henkilö, joka on pärjännyt liikenteessä vanhan tieliikennelain aikaan, pärjää myös uuden aikana.

– Jos ei ole koskaan vilkaissutkaan tieliikennelakia, niin nyt kannattaa käydä vähän selailemassa, hän kehottaa.

Poliisin resursseja vapautuu

Kuten kerroimme aiemmin tällä viikolla, ei hätäkeskus enää lähetä poliisia liikenneonnettomuuspaikalle, mikäli tilanne ei sitä välttämättä vaadi. Arvelinin mukaan muutos vapauttaa poliisin rajallisia resursseja tärkeämpiin tehtäviin.

– Kyllähän liikenteessä riittää meille edelleenkin tehtävää, eikä pelkästään näitä vähäisiä asioita.

Katso pääkuvan videolta, millaisessa tapauksessa poliisi on sakottanut esimerkiksi ambulanssia kuljettanutta ensihoitajaa tai mitä uuden tieliikennelain aikana kannattaa tehdä, jos parkkipaikalla kolahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat