Pesula, käsinpesu vai itsepalvelupesula? Valitse kätevin matonpesutapa

Mikään ei raikasta asuntoa samaan tapaan kuin vastapestyt, mäntysuovan tuoksuiset matot. Mattojen pesu tulee edullisimmaksi, jos peset matot itse käsin. Voit myös pesettää matot pesulassa, tai käyttää pesulaa edullisempaa itsepalvelupesulaa.

Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkun mukaan jo mattoa ostaessa kannattaa ehdottomasti kiinnittää huomiota siihen, millaista materiaalia matto on, ja voiko maton pestä itse käsin.

– On todella paljon sellaisia mattoja, joita ei voi pestä itse. Tällaisia mattoja ovat yleensä esimerkiksi villamatot ja aidot itämaiset matot. Sen sijaan etenkin puuvilla- ja räsymatot ovat sellaisia, jotka voi useimmiten pestä itse, sanoo Jerkku.

Maton materiaali kannattaa valita myös sen mukaan, millaiseen käyttöön ja tilaan matto on tulossa.

– Minä ainakin hankkisin eteiseen sellaisen maton, jonka voi vesipestä, koska eteisen matto on matoista se, joka likaantuu kaikkein eniten.

Vaikka matto kestäisi konepesua, sitä ei yleensä kannata pestä kotipesukoneessa. Matto voi rikkoa pesukoneen tai konepesu vahingoittaa maton materiaalia ja muotoa.

Pesu mieluiten kuivalla maalla

Jos matto kestää hoito-ohjeiden mukaan vesipesua, kannattaa matto käydä pesemässä oman kunnan tai kaupungin ylläpitämällä yleisellä mattojenpesupaikalla.

– Yleisillä matonpesupaikoilla on usein hyvät pesuvälineet, hanat sekä mattomankelit, joiden avulla saa helposti puristettua vedet pois matosta, sanoo Jerkku.

Esimerkiksi Helsingin alueella on tällä hetkellä 14 yleistä matonpesupaikkaa, jotka sijaitsevat muun muassa Herttoniemessä, Kalasatamassa, Katajanokalla, Lauttasaaressa ja Munkkiniemessa. 

Vain yksi Helsingin matonpesupaikoista on niin sanottu kuivan maan matonpesupaikka. Jerkun mukaan näitä viemäröityjä kuivan maan pesupaikkoja kannattaa suosia, jottei pesuvesi menisi suoraan mereen tai järveen.

– Pienikin pesuainemäärä tai matossa olevat liat ovat aina ylimääräinen rasite luonnolle. Mökilläkin voi mennä vähän kauemmaksi rannasta pesemään mattoja. Eihän mattojen pesu rannassa ole kiellettyä, mutta jos haluaa ajatella asiaa ympäristön kannalta, on matot parempi pestä kauempana vedestä.

Mattojen pesu saattaa olla sallittua myös joissakin taloyhtiön pesutiloissa. Omakotitalossa tai pientalossa asuessa mattojen pesu onnistuu tietenkin myös omassa kotipihassa puutarhaletkun avulla.

Pesula vai itsepalvelupesula?

Monet mattomateriaalit kestävät vain kuivapesun, jolloin mattoa ei voi pestä vestä vedellä, vaan kemikaalien avulla pesulassa.

– Kaikki matotkaan eivät kuitenkaan kestä kemiallista pesua. Kaikki lika ei myöskään välttämättä lähde pois kemiallisessa pesussa, muistuttaa Jerkku.

Jos käytössä ei ole autoa raskaiden mattojen kuljettamiseen, eikä kodin lähettyvillä ole sopivaa paikkaa mattojenpesulle, ei käsinpesu aina ole mahdollista, vaikka matot kestäisivätkin vesipesua. Silloin vaihtoehtoiksi jäävät maton pesettäminen pesulassa ja itsepalvelupesulan käyttö.

Pesulat veloittavat mattojen pesusta tavallisesti neliömäärän mukaan, ja hinnat vaihtelevat pestävän maton materiaalin mukaan. Jotkut vesipestävät matot saa pestyä noin 10 eurolla per neliömetri, mutta herkimpien materiaalien puhdistuksesta saattaa joutua veloittamaan noin 25 euroa neliömetriltä.

Monesta kaupungista löytyy myös itsepalvelupesula, josta löytyy isoja, mattojen pesun ja kuivauksen kestäviä koneita. Jos mattosi kestää konepesua, kannattaa rahaa säästääkseen suunnata pesulaa edullisempaan itsepalvelupesulaan.

Lue myös:

    Uusimmat