Perussuomalaisten vallanvaihto helpottaa yhteistyötä muiden puolueiden kanssa, arvioivat asiantuntijat – mutta mitä Jussi Halla-aho aikoo seuraavaksi?

2:07
Videolla Lauri Nurmi arvioi, miksei usko Halla-ahon kiinnostuvan presidentinvaaleista. "Hän on realisti", Nurmi toteaa.

Jussi Halla-ahon jättäytyminen pois perussuomalaisten johdosta voi helpottaa perussuomalaisten hallitusneuvotteluja, arvioivat asiantuntijat Uutisaamussa.

Iltalehden politiikan toimittaja Lauri Nurmi arveli, että Halla-ahon manttelinperijäksi uumoiltu Riikka Purra voisi olla esimerkiksi kokoomuksen suuntaan helpompi yhteistyökumppani hallitusneuvottelijana kuin Halla-aho. Halla-aho ja hänen taustansa esimerkiksi Suomen Sisussa on ollut yksi syy sille, miksi yhteistyö muiden puolueiden kanssa on onnistunut kankeasti.

Lähetyksessä arvioitiin, että jos Purra tosiaan nousisi puolueen puheenjohtajaksi, tarjoaisi se myös miesvaltaiselle puolueelle mahdollisuuden kosiskella aiempaa enemmän naisia äänestäjikseen.

Perussuomalaiset lataavat puheenjohtajalle isot toiveet

Yliopistotutkija Emilia Palonen Helsingin yliopistosta miettii, erottuisiko Purra Halla-ahon tapaan muista puoluejohtajista. Hän muistuttaa, että puolue on perinteisesti ollut hyvin fokusoitunut johtajaansa, oli se sitten Timo Soini tai Halla-aho.

– Yhteen henkilöön ladataan todella paljon toiveita. Kuka on kykenevä kantamaan niitä kaikkia, hän kysyy.

Hän arvelee, että Halla-ahon jäädessä puheenjohtajan paikalta pois, voisi puolueelle sopia paremmin useamman keulakuvan strategia, jolloin puheenjohtaja voisi jakaa paineet taustalla yhä pyörivän Halla-ahon kanssa.

Puoluekokous perussuomalaisten kypsyyskoe

Halla-ahon seuraaja päätetään jo parin kuukauden päästä Seinäjoen puoluekokouksessa. Viime puoluekokouksessa Halla-aho nousi puolueen johtoon ja jälkipyykkinä puolue hajosi perussuomalaisiin ja sinisiin.

MTV Uutisten uutispäätoimittaja Ilkka Ahtiainen arvioi kokouksen olevan puolueen tilaisuus näyttää kypsyytensä.

– Edellinen vallanvaihto oli täysin hallitsematon, järjestäytymätön ja kaoottinenkin. Seuraavassa puoluekokouksessa on mahdollisuus näyttää, että pystytään niin sanotusti hallittuun vallanvaihtoon.

Asiantuntijat muistuttavat, että puoluekokous voi tehdä yllättäviäkin päätöksiä puheenjohtajan suhteen, kuten viime puoluekokouksessa nähtiin.

"Halla-ahon kanssa kannattaa kuunnella sijapäätteetkin lopusta"

Asiantuntijat myös pohtivat sitä, aikooko Halla-aho jatkaa politiikassa ja miten.

– Hänhän jätti tämän auki. Jussi Halla-aho on nimenomaan henkilö, jonka kanssa kannattaa kuunnella myös ne sijapäätteetkin sieltä lopusta, mitä hän sanoo ja mitä hän jättää sanomatta. Kun hän jätti sanomatta oman tulevaisuutensa, hän totesi, ettei hän katoa, hän jatkaa, Nurmi toteaa.

Hän arvioi Halla-ahon jatkavan toimintaansa erityisesti verkkokirjoittelun avulla esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Myös Palonen arvioi, että puheenjohtajan viitasta luopumisen jälkeen Halla-aho voi keskittyä enemmän itsensä kannalta olennaisiin asioihin, kuten ideologiaan ja sen kommunikointiin kannattajakunnalleen.

Keskustelussa asiantuntijat arvioivat myös, miksi Halla-aho ei todennäköisesti kiinnostu mahdollisuudesta asettua ehdolle presidentinvaaleissa. Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja