Perintötaistelu kuin saippuasarjasta: Yllätyssisko, manipuloiva lanko ja välirikko

Annen ja hänen sisarustensa äidin perinnönjaossa hyvän tilin teki vain asianajaja.

– Silloin ajattelin usein, että jos olisi pesismaila, vetelisin siskoani ympäri korvia, Anne kuvailee tuntojaan raastavan perintöriidan tuoksinassa.

Riitaan meni vain reilut puoli vuotta, mutta sisarusten välit katkesivat lopullisesti.

Siskon käytös yllätti

Annen äiti kuoli vuonna 1997 pitkän sairastamisen jälkeen. Anne ja hänen siskonsa ja veljensä alkoivat jakaa äidin perintöä keskenään.

– Äiti ei ollut tehny testamenttia. Ei kai hän olisi voinut kuvitellakaan, että alkaisimme riidellä tällä tavalla, kun jaettavana ei edes ollut mitään miljoonia, Anne kertoo.

Annen ja hänen veljensä yllätykseksi heidän isosiskonsa alkoi vaatia, että hänen on saatava äidiltä jäänyt talo ja tontti, käytännössä kaikki. Ja vain sillä perusteella, että hän oli sisaruksista vanhin.

– Siskon käytös tuli täytenä yllätyksenä kuin salama kirkkaalta taivaalta. Toisaalta huomasimme veljen kanssa, että sisko puhui kuin eri suulla. Hän esitti sellaisia asioita, joita voi kuulla miehen sanomana.

Anne epäileekin, että siskon silloinen mies painosti ja manipuloi Annen siskoa käyttäytymään niin ahneesti.

– Minä ja veljeni pidimme yllä äidin taloa hänen kuolemansa jälkeen. Siivosimme ja teimme lumitöitä. Siskoni mies sanoi kerran, että pitäkääkin talo hyvässä kunnossa, kun me muutamme siihen kesällä.

Yllätyssisko sai myös osansa

Toinen pommi putosi, kun perunkirjoituksen tehnyt tuomari soitti Annelle.

– Hän sanoi, että istupa nyt tukevasti alas, minulla on sinulle kerrottavaa, Anne muistelee.

Äiti oli vienyt salaisuuden sota-ajalla saamastaan lapsesta hautaan asti.

– Äitini oli syntynyt vuonna 1916, ja hän oli saanut tämän ensimmäisen lapsensa noin vuonna 1936. Hän oli käynyt synnyttämässä lapsen eri paikkakunnalla ja antanut sitten adoptioon.

Annen sisko huolehti, että tämä uusi sisar saisi perinnöstä osansa. Samaan aikaan hän yritti tehdä kaikkensa, ettei Anne saisi mitään.

– Tein tarjouksen kotitalostamme siskolleni ja veljelleni. Sisko vastasi aina vastatarjouksella, vaikka hänellä ei olisi ollut varaa lunastaa koko taloa. Hän oli ollut siihen aikaan jo 10 vuotta työttömänä. Lopulta tuomari puuttui asiaan ja selitti siskolleni, ettei tämä voi antaa katteettomia vastatarjouksia.

Farssin aineksia

Anne kuvailee omaisuudenjakoa farssiksi. Hän esimerkiksi pyysi siskoaan hakemaan äitinsä irtaimistosta mitä halusi. Siskoa eivät lopulta kiinnostaneet mitkään arvokkaat tavarat, vaan hän keräsi muovikasseihin syöpää sairastaneen äidin peruukkeja ja vaatteita.

– Sisko tuli hakemaan joitain pussukoita kahden kuukauden päästä, vaikka hänelle oli ilmoitettu, että ne pitää hakea kahden viikon sisällä. Olin ehtinyt viedä sitten tavarat kierrätykseen, jolloin sisko uhkasi haastaa minut oikeuteen.

Anne sai lopulta äitinsä talon lunastettua, koska sisko oli varaton lunastamaan vastatarjoustaan. Kiusa ei loppunut vielä siihen.

– Sisko ilmoitti verottajalle, että olemme jättäneet veljen kanssa maksamatta perintöveroja. Emme olisi edes voineet maksaa niitä vielä, koska lainhuudatusta ei oltu tehty. Hän teki sen joko piruuttaan tai tyhmyyttään, Anne tokaisee.

Puolen vuoden riidasta asianajaja kuittasi palkkiota yli 30 000 markkaa. Jaettavaa oli äidin talon ja tontin lisäksi noin 100 000 markkaa käteisvaroja.

Oma testamentti jo tehty

Anne kertoo, että teki miehensä kanssa oman testamentin samoihin aikoihin, kun tappeli itse perinnöstään.

– Parasta olisi kuitenkin käyttää omaisuutensa pois eläessään, ettei mitään jäisi riideltäväksi.

Siskonsa lasten vuoksi Anne on yrittänyt pitää välit siskoonsa muodollisina viimeiset vuodet.


Onko sinulla tarina kerrottavanasi?

Studio55.fi etsii jatkuvasti mielenkiintoisia tarinoita netissä kerrottavakseen ja kannustukseksi muille vaikeassa elämäntilanteessa eläville. Oletko selvinnyt vaikeasta sairaudesta tai onko tuttavallasi takanaan aivan huikea elämä eriskummallisine sattumuksineen? Myös pienempien ja suurempien järjestöjen teot ja muiden hyväksi toimivat aktiiviset ihmiset kiinnostavat meitä.

Ota meihin yhteyttä, niin ehkä kerromme studio55:läisille juuri sinun selviytymistarinasi. Lähetä tarinasi lomakkeen kautta tai sähköpostilla osoitteeseen studio55(at)mtv3.fi. Korvaathan osoitekentässä (at)-kohdan @-merkillä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja