Peräkärryn maksimikuorma yllättää pienuudellaan – näillä yleisillä tarvikkeilla et saa edes pohjaa peittoon

5:29
Näin sijoitat kuorman peräkärryyn.

Kevytperävaunulla kuljetetaan usein niin paljon tavaraa kuin kyytiin mahtuu. Kuorman suurin sallittu paino tulee kuitenkin yllättävän nopeasti vastaan. Autoliitto on julkaissut havainnollistavia esimerkkikuvia suurimmista sallituista kuormista.

Suomessa on yli 800 000 kevytperäkärryä, jotka alkavat ilmestyä juuri näihin aikoihin liikenteeseen. Vaunun kyydissä kulkee kätevästi isotkin kuormat mökille, mutta harva autoilija tulee kärryä kuormatessaan ajatelleeksi, kuinka paljon – tai oikeastaan vähän – tavaraa saa laillisesti ottaa kyytiin.

Jarruttoman kevytperävaunun rekisteritietoihin merkitty suurin sallittu kokonaismassa (perävaunun paino + kuorman enimmäispaino) on useimmissa vaunuissa 750 tai 825 kiloa. Perävaunun rekisteritietoihin merkitty suurin sallittu kokonaismassa ei kuitenkaan tarkoita, että kaikilla autoilla saisi vetää tuon painoista kuormaa.

Auton rekisteritietoihin on merkitty suurin sallittu jarruttoman perävaunun massa (renkaiden alta mitattu todellinen massa, perävaunun ollessa kytkettynä). Se on useimmissa henkilöautoissa selvästi perävaunun suurinta sallittua kokonaismassaa vähemmän. Erityisen pieni suurin sallittu perävaunumassa on useiden hybridiautojen kohdalla.

Autoliitto testasi, millaisilla määrillä tavanomaisia perävaunulla kuljetettavia tuotteita maksimipaino saavutetaan. Koe tehtiin tiilillä, betonisilla pihalaatoilla (30x30 cm), kuivabetonisäkeillä, puisilla pihalaatoilla (60x60 cm) sekä laudoilla. Betonisten pihalaattojen sekä kuivabetonisäkkien kuormauksessa käytettiin tukena kuormalavaa, joka painoi 25 kiloa ja vähensi siten muutamalla kappaleella tuotteiden määrää.

Testiautona oli farmarimallinen etuvetoinen Skoda Octavia 1,6-litraisella dieselmoottorilla. Auton rekisteritietoihin merkitty suurin sallittu jarruttoman perävaunun paino on 660 kiloa. Testissä mukana ollut kaksiakselinen perävaunu painoi 260 kiloa. Tällä yhdistelmällä itse kuorma sai siis painaa enintään 400 kiloa.

– Moni varmasti yllättyy, miten pienen määrän tavaraa perävaunulla saa laillisesti kuljettaa. Monilla tuotteilla ei saa edes vaunun pohjaa kokonaan peittoon, Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen toteaa.

Ylikuorma on liikenneturvallisuusriski, sillä esimerkiksi väistössä liian täyteen kuormattu kärry saattaa suistaa koko yhdistelmän tieltä. Ylikuorma voi käydä myös kukkaron päälle, sillä perävaunu tai vetoauto voivat vahingoittua liian painavaa perävaunua vedettäessä. Esimerkiksi kytkimen tai hybridiauton sähkömoottorin hajoamisesta tulee kallis lasku.

Suurimmat sallitut määrät tuotteita, kun perävaunuun saa kuormata 400 kg

Lähde: Autoliitto

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja

    MTV Oy on osa Teliaa. Yrityskaupan myötä olemme päivittäneet tietosuojasivustomme ja tietosuojakäytännöt. Päivitetyt tietosuojakäytännöt astuvat voimaan 15.4.2020. Lue lisätietoja tästä.