Pekka Toveri: Hitlerin sodanhimossa on opetus, joka tulee muistaa Putinia arvioidessa

Pekka Toveri näkee Hitlerin natsi-Saksassa opetuksen, joka tulee muistaa Putinin sotiessa Ukrainaa vastaan 2:12
Mitä yhteistä on on Adolf Hitlerillä ja Vladimir Putinilla? Toveri näkee samankaltaisuuden, joka pitäisi huomioida.

Voiko Venäjä tulevaisuudessa koetella voimiaan Nato-maata ja koko sotilasliittoa vastaan? Kansanedustaja Pekka Toveri (kok.) näkee historiassa opetuksen, jonka valossa Venäjän presidentti Vladimir Putinin toimintaa tulisi tarkastella.

– Jos Venäjän annetaan voittaa Ukrainassa, jos Venäjä pystyy silpomaan Ukrainasta parikymmentä prosenttia itsellensä, Venäjä voimaantuu siitä ja silloin se jatkaa lännen haastamista. Siihen pitää varautua, Toveri toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Voisiko Venäjä sitten uhmata Naton viidettä artiklaa, joka käsittelee sitä, miten sotilasliiton jäsenet puolustavat toisiaan hyökkäystä vastaan? Toveri on mieltä siitä, että venäläiset sotilaat tietävät, että he pärjäävät juuri ja juuri Ukrainassa, joten Naton kanssa mitellessä Venäjällä ei olisi mitään saumaa.

– Ongelma on tietenkin Venäjällä se, että eivät sotilaat sitä päätä. Se on diktatuuri, jossa yksi mies päättää, ja jos Putin voittaa Ukrainassa, hän voi voimantunnossaan todeta, että kokeillaan tuo artikla viisi, Toveri toteaa.

Näkee Hitlerin voittoketjussa huolestuttavan esimerkin Putinille

Toveri ei usko, että tällainen kokeilu olisi laajamittainen sota, mutta pienemmällä sotilaallisella konfliktilla ja ydinasepelotteella voidaan kokeilla, toimiiko artikla myös käytännössä.

– Se olisi suunnaton voitto hänelle ja suunnaton tappio meille. Se olisi suuri riski, mutta diktaattorit ovat valmiita ottamaan riskejä, kun tuntevat, että heillä on voittoputki, Toveri toteaa.

Haastattelussa Toveri vertaa Putinia ja tämän johtamaa Venäjää Adolf Hitlerin johtamaan natsi-Saksaan kuvaillen natsi-Saksan voittoketjua, joka syntyi, kun maan sotaisaan hyökkäyspolitiikkaan ei reagoitu. 

– Nyt pitäisi jossakin vaiheessa pysäyttää se, hän toteaa.

Jutun alussa olevalla videolla hän kuvailee näitä yhtäläisyyksiä tarkemmin.

Sotilasisku jo Suomenlahdelle - voiko sota laajentua nopeastikin? 9:47
Sotilasisku jo Suomenlahdelle - voiko sota laajentua nopeastikin? Haastattelussa Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Iro Särkkä ja kokoomuksen kansanedustaja Pekka Toveri. Videolla tutkija Ira Särkkä arvioi, että on epätodennäköistä, että Venäjä uskaltaisi uhmata Naton viidettä artiklaa, vaikka jonkinlaisia hybridioperaatioita voidaankin nähdä.

Lue myös:

    Uusimmat