Yöllä hätääntyneitä tietomurron uhreja auttanut Pekka Sauri pitää törkeää kiristystä ennenkuulumattomana: "Tässä on murtunut inhimillisen elämän keskeinen peruskivi"

8:38
Yölinja-ohjelmassa ihmisiä kuunnellut Pekka Sauri tarjosi kriisiapua Vastaamon tietomurron uhreille: "Ihmisten hätä nousi niin vahvana esille"

Työelämäprofessori ja entinen Yölinja-radio-ohjelman juontaja Pekka Sauri päätti tarjota eilen illalla apuaan Vastaamon tietomurron uhreiksi joutuneille. 

Sauri kirjoitti eilen illalla Twitterissä olevansa puhelimen päässä ja julkaisi puhelinnumeronsa. Hän tiedosti, että oman puhelinnumeron julkaiseminen on aina tietynlainen riski, mutta halusi kuitenkin auttaa ihmisiä. Tänä aamuna Sauri otti numeronsa pois sosiaalisesta mediasta.

Puheluita tuli yön ja aamun mittaan kymmenkunta. Ihmiset olivat Saurin mielestä hyvin hädissään ja huolissaan tietojensa vuotamisesta sekä kiristyskirjeestä, jonka he olivat saaneet.

Saurin mukaan Vastaamo-tietomurron kohteeksi joutuneet ovat ahdistuneita kahdestakin syystä. 

– Toisaalta omien tietojen mahdollinen vuotaminen on pelottavaa ja sitten tässä on murtunut inhimillisen elämän keskeinen peruskivi, että luottamukselliset keskustelut erityisesti hoitosuhteessa ovat ehdottoman luottamuksellisia, Sauri sanoi MTV Uutiset Livelle.

"Kukaan ei ole yksin"

Ilahduttavaa oli Saurin mielestä se, että sosiaalisessa mediassa ihmiset lupasivat jo toisilleen, ettei näitä vuodettuja ja luottamuksellisia tietoja lueta eikä levitetä.

– Tässä on jo menossa ihmisyyden vastaisku tälle törkeälle rikokselle, Sauri kommentoi.

Saurin mukaan Vastaamon tietomurtotapaus on Suomessa ennenkuulumaton. 

– Tietysti tällä tulee olemaan isoja seurauksia siihen, miten ihmisten tietoja tallennetaan vai tallennetaanko ollenkaan.

Sauri haluaa myös muistuttaa, että samassa tilanteessa on tällä hetkellä todella moni ihminen, eikä taakkaa tarvitse kantaa yksin.

– Kukaan ei ole yksin tässä tilanteessa. Yhdessä tästä myöskin voidaan selvitä ja keksiä keinoja, miten tulevaisuudessa tällaisia rikoksia ennaltaehkäistään.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja