Oletko joutunut tietovuodon uhriksi? Tietoa rikosprosessista sekä keskusteluapua löydät täältä: "Minkäänlaisiin kiristyksiin ei pidä suostua!"

Epäiletkö, että henkilötietojasi on varastettu tai oletko saanut kiristysviestejä? Näiltä tahoilta voit saada toimintaohjeita ja apua tilanteessa selviämiseen.

Rikosilmoitus poliisille

Tee rikosilmoitus asuinpaikkakuntasi poliisille. Voit tehdä rikosilmoituksen sähköisesti täällä.

Jos olet saanut kiristysviestejä, älä maksa pyydettyjä rahoja. Kirjaa rikosilmoitukseen tarkasti kaikki tiedot lähettäjästä viestin vastaanottamisen ajankohtaan. Tallenna ja säilytä saamasi sähköpostit, viestit ja muut mahdolliset todisteet, poliisi ohjeistaa.

Poliisi korostaa, ettei asiasta tule soittaa hätäkeskukseen. Lisäksi poliisi huomauttaa, että sen sivustolla on hitautta, mutta rikosilmoituksen voi tehdä myöhemminkin, kunhan se tulee tehtyä. Poliisi painottaa, että rikosilmoituksessa on mainittava sana "Vastaamo". Lisäksi ilmoituksessa on kerrottava, kenelle mahdollinen kiristysviesti on osoitettu ja missä yksityisiä tietoja on ollut nähtävillä, jos niitä on vuotanut. Myös mahdollinen lunnasvaatimus ja toimitustapa tilinumeroineen sekä tieto, onko lunnaita maksettu, on mainittava. 

Ehkäise vahingot

Tee oma luottokielto, joka vähentää henkilötietojen väärinkäytön riskiä.

Kyberturvallisuuskeskus suosittelee luottokiellon tekemistä sekä Suomen Asiakastiedon että Bisnode Finlandin palveluissa, jotta se olisi kattava. Oman luottokiellon tekeminen on maksullista.

Tee rekisteröintikielto Patentti- ja rekisterihallitukselle, jotta sinua ei merkitä kaupparekisteriin ilman erillistä suostumusta. Varmista myös, että mahdollisia voimassa olevia tietoja ei saa muuttaa ilman erillistä yhteydenottoa.

Pyydä osoitteenmuutoskielto tai muuttosuojaus Postin asiakaspalvelussa. Tarkemmat ohjeet löydät Postin verkkosivuilta kohdasta "Muuttosuojaus ja lomake-esto".

Jos henkilöllisyystodistuksesi kuva tai tiedot on luovutettu rikolliselle, tee asiakirjan katoamisilmoitus ja tilaa uusi henkilöllisyystodistus.

Jos rikollinen on päässyt verkkopankkiisi tai saanut luottokorttitietosi käsiinsä, ota välittömästi yhteys pankkiisi.

Harkitse osoitetietojesi suojausta. Tietojen luovuttamisen voi kieltää Digi- ja väestötietoviraston (DVV) Tarkasta tietosi! -verkkopalvelussa, puhelimitse tai vapaamuotoisella kirjeellä.

Mikäli henkilö- ja osoitetietosi vaativat erityistä varjelua, harkitse turvakiellon hakemista DVV:ltä.

Kyberturvallisuuskeskus suosittelee harkitsemaan tarkkaan turvakiellon hakemista. Turvakiellon hakemiselle pitää aina olla perusteltu syy ja sitä pitää anoa erikseen.

Lisää ohjeita tietovuodon uhrille ovat koonneet Kyberturvallisuuskeskus ja tietosuojavaltuutettu.

Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystys antaa käytännön neuvoja rikosasiassa ja keskusteluapua. Rikosuhripäivystyksen (RIKU) maksuton numero 116 006 palvelee suomeksi ma–pe kello 9–20 ja ruotsiksi kello 12–14. Tukea ja neuvoja saa myös RIKUchatissa, joka on auki arkisin 9–15 ja lisäksi maanantaisin 17–19.

Rikosuhripäivystys (RIKU) avaa 116 006 -puhelinpalvelun poikkeuksellisesti tänään sunnuntaina 25.10. kello 13–17. 

Neuvoja tietomurron uhreille on osoitteessa riku.fi/tietomurto.

Kriisipuhelin

MIELI Suomen Mielenterveys ry:n kriisipuhelin päivystää vuorokauden ympäri 09 2525 0111.

Ruotsinkielinen linja palvelee numerossa 09 2525 0112, arabiaksi ja englanniksi palvellaan numerossa 09 2525 0113.

Kriisipuhelin tarjoaa keskusteluapua kriisissä oleville ja heidän läheisilleen nimettömänä ja luottamuksellisesti.

Punainen risti

Punainen risti on koonnut henkisen tuen ohjeet, jotka antavat neuvoja kriisitilanteessa selviämiseen.

Kirkon keskusteluapua

Suomen evankelisluterilainen kirkko tarjoaa henkistä tai hengellistä keskusteluapua palvelevassa puhelimessa 0400 221180 joka ilta kello 18–24. Palveleva chat on auki arkisin kello 12–20. Palveleva netti vastaanottaa viestejä vuorokauden ympäri. Niihin vastataan muutaman vuorokauden kuluessa.

Kasvokkaista keskusteluseuraa voi löytää oman seurakunnan kautta.

Vastaamo

Tietomurron kohteeksi joutuneen psykoterapiakeskus Vastaamon oma kriisipuhelin palvelee numerossa 044 4141 99 sunnuntaina kello 10–21.

Päivitys 11.45: Rikosuhripäivystys aukaiseen palvelunsa poikkeuksellisesti myös tänään sunnuntaina.

Lue myös:

    Uusimmat