Paukkuvatko polvesi? Näissä tapauksissa on syytä hakeutua lääkäriin

Kuuluuko polvistasi poksahdus, paukahdus tai naksahdus aina kyykätessä tai esimerkiksi alas istuessasi? Polvien poksahteluun voi olla useita syitä. 

Polvien naksahtelu tai paukahtelu tapahtuu useimmiten silloin, kun ihminen nousee matalasta asennosta pystyyn. Tämä liike rasittaa polvilumpiota enemmän kuin ylhäältä alas menevä liike.

Polven poksahdus voi olla peräisin kahden nivelpinnan muodostamasta tyhjiöstä. Ääni kuuluu, kun kaksi nivelpintaa napsahtavat erilleen toisistaan ja niiden välissä ollut nivelneste ikään kuin muodostaa kaasua, kertoo Huffpost ja New York Post.

Toinen syy polven paukahtamiseen voi olla se, että polvilumpio osuu pieneen kohoumaan tai kuhmuun ruston sisällä, kertoo ortopedian kirurgi Daniel Wiznia Huffpostille.

Mistä nivelsairaudet johtuvat ja mitkä ovat nivelrikolle altistavia tekijöitä? 1:02
Videolla kerrotaan, mistä nivelsairaudet johtuvat ja mitkä ovat nivelrikolle altistavia tekijöitä.

Kipu ei ole normaalia

Jos polven naksahdukseen liittyy kipua, turvotusta, nivelen epävakautta tai tunnetta siitä, että polven sisällä muljahtelee jokin tai polvet jäävät lukkoon, on syytä kääntyä lääkärin pakeille.

Tällöin kyseessä voi olla esimerkiksi nivelkierukan repeämä, rustovaurio, niveltulehdus tai vammasta johtuva kudoksen paksuuntuminen.

Joskus harvoin polvien naksahtelu voi johtua avaskulaarisesta nekroosista, jossa verenkierto luukudokseen on heikentynyt, mikä johtaa luusolujen kuolemaan. Nekroosi voi johtaa polvinivelen romahtamiseen, joka aiheuttaa kipua ja napsahtelua, kertoo Wiznia Huffpostille.

Toisinaan polven paukkumisen taustalla voi taas olla nivelrikko. Nivelrikossa luiden päässä oleva rusto on päässyt kulumaan, minkä seurauksena kahden luun pinnat pääsevät hankautumaan vastakkain.

Lue myös:

    Uusimmat