Tämä liikuntaharrastus voi ehkäistä polvikipua ja polven nivelrikkoa

Mistä nivelsairaudet johtuvat ja mitkä ovat nivelrikolle altistavia tekijöitä? 1:02
KATSO MYÖS: Mistä nivelsairaudet johtuvat ja mitkä ovat nivelrikolle altistavia tekijöitä?

Tutkimus havaitsi pyöräilyn terveyshyödyt.

Hiljattain Medicine & Science in Sports & Exercise -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan pyöräily saattaa auttaa ehkäisemään polven nivelrikkoa ja polvikipua. Sillä ei ole väliä, pyöräileekö ulkona vai spinning-tunnilla.

Tutkimuksesta uutisioivat muun muassa NBC News ja Today

Tutkimuksen mukaan niillä ihmisillä, jotka pyöräilivät missä tahansa vaiheessa elämäänsä, oli 17 prosenttia pienempi riski polvikipuun ja 21 prosenttia pienempi riski sairastua polven kivuliaaseen nivelrikkoon.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 2 600 kuusikymppisen tietoja. 

– Havainnointitutkimukseemme perustuen pyöräily elämän aikana on yhteydessä parempaan polviterveyteen, mukaan lukien vähempään polvikipuun ja vähempään vahinkoon nivelille, tutkimusta johtanut Grace Lo, reumatologian päällikkö houstonilaisesta Michael E. DeBakeyn VA Medical Centeristä, sanoo NBC Newsille.

Lon mukaan mitä enemmän pyöräilykausia ihmisen elämään kuuluu, sitä epätodennäköisemmin hänellä oli polvikipua tai merkkejä nivelrikosta.

Polven nivelrikosta kärsiviä on usein kehotettu pitämään nivelet liikkeessä. Tuore tutkimus viittaa siihen, että pyöräily saattaa kasvattaa lihaksia polven ympärillä vahingoittamatta niveliä, kuten juokseminen saattaa tehdä.  

Osallistujia pyydettiin kertomaan fyysisestä aktiivisuudestaan neljänä eri ikäkautena elämässään: 12–18-vuotiaana, 19–34-vuotiaana, 35–49-vuotiaana sekä 50-vuotiaasta eteenpäin.

Osallistujilta kysyttiin, kuinka usein he pyöräilivät. Yli puolet oli pyöräilllyt säännöllisesti jossain vaiheessa elämäänsä.

Tutkimus ei ota kantaa siihen, kuinka usein ihmisten pitäisi pyöräillä, eikä se aukottomasti todista, että pyöräily tekee suoraan polville hyvää. Se kuitenkin osoittaa yhteyden pyöräilyn ja vähemmän polvikivun välillä. 

Näin polven nivelrikko oireilee

Terveyskirjaston mukaan polvinivelrikon merkittävimmät riskitekijät ovat lihavuus, ikääntyminen, perimä, polvinivelen vammat sekä vuosikausia toistunut voimakas nivelkuormitus, kuten raskas ruumiillinen työ. 

Luun ja niveltä ympäröivien rakenteiden muutokset ja niveltulehdus aiheuttavat yleisimmän oireen eli kivun. Alkuvaiheessa kipua esiintyy kuormituksessa eli kävellessä, kipua ja nivelen jäykkyyttä on ylös noustessa. Kipu voi tuntua säären yläosassa ja reidessä aina lonkkaan saakka. Kipu lievittyy levossa.

Terveyskirjaston mukaan kohtuullinen liikunta ja nivelen käyttö ovat nivelruston aineenvaihdunnan ja hyvinvoinnin kannalta tärkeitä. Normaali paino ja ylipainoisen laihduttaminen ovat tärkeitä keinoja polvinivelrikon ehkäisyssä. Myös reisilihasten hyvä lihasvoima todennäköisesti ehkäisee nivelrikkoa. Tuoretta tutkimusta johtanut Grace Lo epäileekin, että 12–18-vuotiaana – jolloin moni oli eniten pyöräillyt – paljon pyöräilleet kasvattivat nelipäisiä reisilihaksiaan, jotka pysyivät vahvoina, vaikka pyöräily ehkä loppuikin. 

Katso myös: Nivelrikko ei ole estänyt Leenaa elämästä hyvää elämää – näin nivelsairauksia hoidetaan

Nivelrikko ei ole estänyt Leenaa elämästä hyvää elämää – näin nivelsairauksia hoidetaan 8:54
Espoon nivelpiirin vertaisohjaaja Leena Nordström ja HYKS Tekonivelkeskuksen ylilääkäri Anna Vasara kertovat Huomenta Suomessa, millaista on elämä nivelrikon jälkeen ja mitkä tekijät altistavat nivelsairauksille.

Lue myös:

    Uusimmat