Tunnetko nivelreuman oireet? Joka vuosi pari tuhatta suomalaista sairastuu

Vakava sairaus tuli Suville sokkina – vertaistuki auttoi jaksamaan 3:57

Jos nivelissä tuntuu aamuisin jäykkyyttä ja kipua, kyseessä voi olla nivelreuma. Muitakin mahdollisia oireita on koko liuta. 

Yllä olevalla videolla Suvi kertoo, kuinka vertaistuki auttoi jaksamaan vakavan sairauden kanssa.

Nivelreuma on autoimmuunitauteihin lukeutuva tulehduksellinen nivelsairaus. Autoimmuunitaudissa elimistö hyökkää virheellisesti omaa kudosta vastaan. 

Syytä autoimmuunireaktion käynnistymiseen ei varmuudella tiedetä, joskin bakteerien tai virusten osallisuutta on epäilty. Miehillä tupakoinnin tiedetään moninkertaistavan sairastumisriskin. Perinnöllinen alttiuskin vaikuttaa.

Reumaliiton mukaan Suomessa on noin 35 000 nivelreumaa sairastavaa aikuista. Yleisin sairaus on 60–70-vuotiailla naisilla. Joka vuosi diagnoosin saa pari tuhatta aikuista.

Lue alta, millaisia oireita nivelreumaan voi liittyä.

1) Nivelkipu

Nivelreuman ensioire on yleensä lievä, aamuisin tuntuva nivelkipu. Se voi tuntua päkiöitten tai sormien arkuutena ja jäykkyytenä. Reumatautien erikoislääkäri Tammi Sholtzhauer kertoo Prevention-sivustolle, että etenkin ranteissa tuntuva kipu antaisi viitteitä nivelreumasta, koska tavallinen nivelrikko ei tunnu ranteissa. 

2) Jäykkyys

Vähintään tunnin jatkunut aamujäykkyys on klassinen nivelreuman merkki. Useimmilla jäykkyys tuntuu herätessä, mutta sitä voi olla myös päivän mittaan, kertoo reumatologi Vivian Bykerk New Yorkin erikoiskirurgian sairaalasta Prevention-sivustolle. Jos nivelien liikuttaminen tai suoristaminen ei tahdo onnistua ja oire jatkuu yli kuusi viikkoa, Bykerk suosittelee menemään lääkäriin.

3) Turpoaminen ja lämmön tunne

Nivelreuman näkyvin oire nivelten turvotus. Nivelreuma voi aiheuttaa turpoamista etenkin ranteiden ja sormien nivelissä. Jos tulehdus on voimakas, nivel punottaa ja kuumottaa.

4) Nivelet eivät toimi kunnolla

Joskus nivelreumaatikolla arkiset toimet, kuten lihan leikkaaminen, maitopurkin avaaminen tai tietokoneen näppäimistöllä kirjoittaminen, tuntuvat vaikeilta.

5) Väsymys ja kipeä olo

Nivelreumaatikot voivat tuntea olonsa valtavan väsyneiksi, mikä johtuu autoimmuunijärjestelmän toiminnasta. Huonovointisuus tai tunne yleiskunnon laskustakaan ei ole tavatonta.

6) Lihasten surkastuminen

Pitkäaikainen tulehdus saa kudokset kuihtumaan. Lihakset voivat alkaa surkastua ja luut haurastua.

7) Masennus

International Journal of Clinical Rheumatology -lehdessä julkaistun yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella kehon tulehdusreaktio voi aiheuttaa masennusta. Masennus ei välttämättä siis olekaan seurausta nivelreumasta vaan sen ensioire. Tutkimuksen mukaan masennus oli nivelreumapotilailla kaksi-neljä kertaa muita yleisempää.

8) Reumakyhmyt

Hankaukselle alttiille kohdille saattaa kasvaa herneen tuntuisia, kivuttomia reumakyhmyjä. Niitä tulee etenkin kyynärpäihin, sormiin ja varpaisiin.

9) Silmien tai suun ärtyminen

Nivelreuma voi siis ilmetä muuallakin kuin nivelissä. Pitkäaikainen tulehdus saa ihon ohenemaan ja veren hemoglobiinin laskemaan.

Nivelreuma voi myös aiheuttaa niin sanotun Sjögrenin oireyhtymän. Sen keskeisimmät oireet ovat silmien, suun ja sukuelinten limakalvojen kuivuminen. Näin käy, koska tulehdus on tuhonnut limakalvojen kostutuksesta huolehtivat rauhaset.

Lue myös:

    Uusimmat