Pariskunta päätti järjestää häät Kalifornian koronatilanteesta huolimatta – seuraukset voi arvata: "Tämä on täydellinen esimerkki..."

Järkyttävä näky: Lomakohteessa ei koronarajoituksista välitetty 0:43
Tässä lomakohteessa ei koronavirusrajoituksista piitattu. Katso videolta järkyttävä näky.

Amerikkalainen pariskunta kutsui juhliinsa sata vierasta koronavirusrajoituksista huolimatta, kertoo The San Fransisco Chronicle. Myöhemmin hääparilla ja ainakin kahdeksalla vieraalla todettiin koronavirustartunta. Asiantuntijan mukaan tämä on juuri se syy, minkä takia suuria kokoontumisia ei nyt tulisi järjestää.

Sanfransiscolainen pariskunta halusi pitää unelmiensa häät, vaikka sisällä järjestettävät tapahtumat on Kaliforniassa kielletty koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. He kutsuivat juhliinsa 100 vierasta.

Häät järjestettiin 4. heinäkuuta. Paikaksi oli valittu täkäläinen kirkko. Pariskunta oli jo kertaalleen lykännyt häitään, jotka oli ollut alun perin tarkoitus järjestää huhtikuussa.

Vieraita oli lehtitietojen mukaan neuvottu saapumaan seremoniaan kirkon takaoven kautta. Morsiamen isän kerrotaan ohjeistaneen vieraita jättämään autonsa maanalaiseen parkkihalliin eikä kirkon etuoven luo. Tarkoituksena kerrotaan olleen se, että etteivät turistit ja muut sivulliset pääsisi kirkkoon todistamaan seremoniaa.

Viranomaiset puuttuivat juhlallisuuksiin

Lehtitietojen mukaan viranomaiset saivat tapahtumasta vihiä. He saapuivat paikalle keskeyttämään juhlallisuudet, koska vieraiden määrä rikkoi osavaltion kokoontumisrajoituksia.

Aiemmin tässä kuussa Kalifornian kuvernööri Gavin Newsomoli antanut joukon erilaisia kokoontumisia koskevia määräyksiä. Sisätiloissa ei saanut järjestää tapahtumia, kuten uskonnollisia seremonioita, jotta koronaviruksen leviäminen saataisiin rajattua paremmin.

Valtaosa vieraista istui autoissa ja seurasi häälähetystä

Pariskunta sai pitää häänsä, tosin eri tavalla kuin he olivat suunnitelleet. Vihkiminen suoritettiin lähellä sijaitsevalla urheilukentällä.

Viranomaiset edellyttivät, että juhla järjestettäisiin koronaviruksen turvallisuuohjeita noudattaen. Sen lisäksi, että pariskunnan piti huolehtia suositusetäisyyksistä, he ohjeistivat, että kaikilla vierailla pitäisi kasvomaski.

The San Fransisco Chroniclen mukaan suurin osa vieraista seurasi vihkimistä autoistaan Zoom-videokonferenssipalvelun avulla, mutta sivuston tietojen mukaan videomateriaalista näkyi, että ulkona parin luona oli yli 12 ihmistä. San Fransiscossa on tällä hetkellä rajoitettu erillisten kotitalouksien yhteisiä kokoontumisia niin, että paikalla saa olla korkeintaan 12 ihmistä.

40 vieraan harjoitusillalliset

Parin kerrotaan päivää ennen häitä järjestäneen sisätiloissa harjoitusillalliset, joihin osallistui 40 ihmistä. Anonyyminä pysyttelevä henkilö on myöhemmin väittänyt, että seurueella ei tuolloin ollut maskeja eikä turvaväleistä huolehdittu. 

Ravintolan edustaja Karen Liu puolestaan kertoo The San Fransisco Chroniclelle, että hänen havaintojensa mukaan vierailla oli kasvomaskit ja että he olivat istuneet erilleen asetetuissa pöydissä. Kukaan ei Liun mukaan ole myöhemmin ottanut yhteyttä ja kertonut mahdollisesti altistuneensa ravintolassa koronavirukselle. Työntekijöilläkään ei ole ollut oireita eikä kukaan ole tullut kipeäksi. Liu kertoo, että työntekijät testataan koronaviruksen varalta.

Hääparilla ja muutamilla vierailla todettiin tartunta

Vihkimisen jälkeen tuoreen avioparin kerrotaan juhlineen rakkauttaan sulhasen sukulaisen kotipihalla East Bayssa. Myös siellä kerrotaan olleen rajoituksiin nähden liikaa ihmisiä.

Lehtitietojen mukaan pariskunnalla ja ainakin kahdeksalla häävieraalla oli alkanut ilmetä oireita viisi päivää seremonian jälkeen. Myöhemmin kyseisillä henkilöillä todettiin koronavirustartunta. Yksikään heistä ei ole vielä tiettävästi joutunut sairaalahoitoon.

Häissä kerrotaan olleen vieraita muun muassa Nashvillesta, Arizonasta ja San Diegosta. Heidän pelätään levittäneen virusta eteenpäin tahoillaan. Näillä alueilla on Daily Mailin mukaan havaittu viime aikoina yhä enenevissä määrin koronavirustartuntoja.

Pastori puolustautuu

Hääkirkon pastori Gael Sullivan antoi lausunnon Daily Mailille. 

–  Sanoin, että heidän täytyy noudattaa vieraiden määrää koskevia rajoituksia. Kun paikalle saapuikin enemmän ihmisiä, hääpari suostui lähettämään heidät tiehensä.

Paikallinen arkkihiippakunnan edustaja kertoo, että kukaan koronavirustartunnan saaneista vieraista ei ole ole ottanut yhteyttä kirkkoon kertoakseen tartunnasta.

Asiantuntija paheksuu

Kalifornialaisen UC Berkeleyn yliopiston infektiosairauksiin erikoistunut asiantuntija John Swartzberg kertoo The Chroniclelle, että tapaus on varoittavana esimerkki niille ihmisille, jotka uskovat suurten kokoontumisen olevan koronaepidemia-aikaan vaarattomia.

– Tämä on täydellinen esimerkki siitä, miksi terveysviranomaiset ovat yrittäneet vakuuttaa ihmiset siitä, että isojen ryhmien kokoontumiset ovat ongelmallisia, hän kommentoi medialle.

Kalifornian osavaltiossa on todettu jo yli 470 000 varmistettua koronavirustapausta, kertoo Los Angeles Times. Tiistaina 28. heinäkuuta uusia tapauksia raportoitiin yli 7 800.

Lue myös:

    Uusimmat