Paluu menneisyyteen? DeLoreanin ikoninen peltilehmä takaisin tuotantoon – näin se uudistuu

1:15
Olisiko uudistuvasta DeLoreanista tallikaveriksi vaikkapa Teslan Cybertruck-rosterihirviölle?

Paluu tulevaisuuteen -elokuvien myötä koko maailman tietoisuuteen ampaissut DeLorean DMC-12 palaa tuotantoon, mutta ei täysin alkuperäisen kaltaisena.

Autovalmistaja DeLoreanin varatoimitusjohtaja James Espeyvahvistaa DMC-12:n palaamisen tuotantoon. Projekti on Espeyn mukaan jo pitkällä, mutta aivan vielä yhtiö ei ota vastaan tilauksia.

Varsinaiseen massatuotantoon auto ei ole tulossa, sillä sen valmistusmäärät tullaan pitämään melko pieninä. Yhtiön kerrotaan suunnittelevan 50–100 auton valmistamista vuodessa, ja tuotannon uskotaan alkavan vuoden 2021 alussa.

Alkuperäisessä autossa oli vain 130 hevosvoimaa

Täysin alusta auton tuotantoa ei myöskään käynnistetä, sillä yhtiö aikoo hyödyntää myös valmistuksen päättymisen jälkeen tarpeettomiksi jääneitä osia, joita kerrotaan olevan varaston perukoilla kaikkiaan 3,5 miljoonaa kappaletta. Näistä osista Espey kertoo voitavan rakentaa jopa 96,7-prosenttisesti valmiita ajoneuvoja.

Auto tulee saamaan nykyaikaisen moottorin sekä vaihteiston. Alkuperäisessä autossa oli Peugeotin, Renaultin ja Volvon yhteistyönä syntynyt 2,9-litrainen V6, joka tuotti vaatimattomat 130 hevosvoimaa. Moottori päivittynee noin 350-hevosvoimaiseen versioon, mikä tarkoittaa myös uusia jarruja.

Uusi DMC-12 saanee myös ABS-jarrut sekä luistonestojärjestelmän. Myös ajovalot vaihdetaan moderneihin.

Sisustastakin on lupa odottaa ainakin vähän vähemmän karua kuin alkuperäisessä autossa oli, ja näillä näkymin auto varustetaan myös nykyaikaisella äänentoistojärjestelmällä, navigaatiolla sekä Bluetoothilla.

Ulkoisesti auto tulee olemaan pitkälti alkuperäisen kaltainen.

Vaikka autoa valmistettiin ainoastaan vuosina 1981–1983, ja DeLorean-yhtiö oli tehnyt konkurssin jo vuotta ennen tuotannon lopullista päättymistä, on auto painunut monien mieliin.

"He huomaavat, että se on oikea auto"

DMC-12 sai runsain mitoin ruutuaikaa Paluu tulevaisuuteen -elokuvatrilogiassa, jossa se toimitti aikakoneen virkaa.

Trilogian ensimmäinen osa sai ensi-iltansa vuonna 1985, mutta DeLorean oli tehnyt konkurssin jo kolme vuotta aikaisemmin. Todennäköisesti historian parhaimpana mainoskampanjana toiminut elokuva kuitenkin nosti pienen autovalmistajan koko maailman tietoisuuteen.

– Kiitos näiden elokuvien, DeLorean vetoaa vauvasta vaariin, Espey hehkutti.

– Jossain päin maailmaa joku katsoo niitä elokuvia juuri nyt. Joku näkee sen ensimmäistä kertaa. He menevät nettiin ja etsivät tietoa DeLoreanista ja huomaavat, että se on oikea auto, eikä pelkkä lavaste.

Espey odottaa kulttuuri-ikonin päivitetylle versiolle kovaa kysyntää.

Alkuperäisiä autoja on arvioitu olevan edelleen liikenteessä reilut 6 000. Autoja on myös Suomessa lukuisia.

Lähde: Hagerty

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja