Päivi sai elämälleen uuden mahdollisuuden – munuaissiirto toi vapauden

Päivi sai elämälleen uuden mahdollisuuden - munuaissiirto toi vapauden 2:58

Elinsiirtoja tehtiin viime vuonna ennätyksellisen paljon. Munuaistensiirrot ovat yleisimpiä elinsiirtoleikkauksia. Viime vuonna niitä tehtiin kaikkiaan 321 kappaletta.

Yksi viime vuonna munuaissiirrännäisen saaneista oli Päivi Backman. Hän sai noin kolmikymppisenä tietää, että sairastaa perinnöllistä munuaissairautta. 

Jokaisella sairaus etenee yksilöllisesti, Päivin versio oli hitaamman sorttista. 

Kun sairaus eteni eikä ruokavaliohoito enää auttanut, oli edessä dialyysihoidot, jotka hän pystyi tekemään kotonaan.

– Työpäivä kahdeksan tuntia ja dialyysihoito kaikkine toimenpiteineen kesti ehkä neljä tuntia. Aika pitkiä päiviä, kertoo Backman. 

Hän teki hoidot joka toinen päivä. Hoitopäivinä hän oli etätöissä.

Elinsiirtolistalla hän ehti olla noin kaksi vuotta ennen sopivan munuaisen löytymistä. Yksi elämän tärkeimmistä soitoista tuli, kun hän oli matkalla työnantajansa kesäjuhlille. 

– Kesäjuhlien sijasta ajoinkin Meilahden sairaalaan, sanoo Backman. 

Aamuyöstä hänet vietiin leikkaukseen ja varhain aamusta hänet oli jo leikattu.

Odotusaika on noin puolitoista vuotta

Arno Nordin HUS:n elinsiirto- ja maksakirurgian ylilääkäri sanoo, että munuaissiirteen odotusaika on noin puolitoista vuotta. Osa joutuu odottamaan muutamia vuosia.

– Jostain syystä joillekin tulee vasta-aineita enemmän elimistöön ja kun niitä on paljon, niille ei sovi ne tarjotut munuaiset ja silloin joudutaan pitkään hakemaan niitä, kertoo Nordin. 

Leikkauksesta on nyt kulunut seitsemän kuukautta. Elinsiirron saaneet joutuvat syömään hyljinnänestolääkitystä koko elinikänsä ajan. Backman pitää sitä kuitenkin pienenä asiana. 

– Se on pieni asia verrattuna siihen, että olisin sidottuna siihen dialyysihoitoon. Olen äärimmäisen onnellinen siitä. Tämä on mun elämäni lottovoitto, kuvailee Backman.

Munuaisensiirto antoi Päivi Backmanille uuden mahdollisuuden elämään ja vapauteen. Hän toivoo, että saa työskennellä terveenä ja elää myös hyviä eläkevuosia.

Elinsiirroissa ennätys - suolistonsiirtokin on jo mahdollinen 10:18
Elinsiirtoja tehtiin viime vuonna ennätyksellinen määrä. Mikä on seuraava askel elinsiirroissa, katso yllä olevalta videolta.

Lue myös:

    Uusimmat