Lääketieteellinen läpimurto: Aivokuolleelle miehelle siirrettiin sian munuainen – elin toiminut jo yli kuukauden

Lääketieteellinen läpimurto: Aivokuolleelle miehelle siirrettiin sian munuainen 1:30
Geneettisesti muunnellun sian munuainen siirrettiin ihmispotilaaseen Yhdysvalloissa.

Yhdysvalloissa on saavutettu merkittävä lääketieteellinen läpimurto, jossa aivokuolleelle miehelle siirretty sian munuainen vaikuttaa toimivan kuin ihmiselin.

Sian munuainen siirrettiin onnistuneessa leikkauksessa ihmiseen. Munuainen on toiminut jo yli kuukauden, kertoo NBC.

Aiemmat yritykset siirtää eläinten elimiä ihmisiin ovat epäonnistuneet, koska ihmiskeho hylkii vierasta kudosta. Nyt siirretty munuainen on geneettisesti muunnellusta siasta. 

Katso yllä olevalta videolta lisää toimenpiteestä sekä tutkimuksen jatkosta.

Potilas on aivokuollut

Potilas on Maurice "Mo" Miller, 57. Hän on aivokuollut. Mon perhe antoi luvan tieteelliseen kokeeseen.

– Se oli vaikeaa, sisko Mary Miller-Duffy myönsi uutistoimisto AP:lle.

– Uskon, että tätä veljeni haluaisi, joten annoin hänet heille [tutkijoille]. Hän päätyy lääketieteellisiin kirjoihin ja elää ikuisesti. 

Munuaisen toimintaa tullaan tarkkailemaan toinenkin kuukausi. On epäselvää, kestääkö koe tätä kauemmin; tilanne on ymmärrettävästi myös perheelle vaikea, koska Milleriä pidetään kokeen ajan hengissä koneiden avulla.

– Toimiiko elin todella kuten ihmiselin? Toistaiseksi näyttää siltä, kertoi NYU Langone -terveysyksikön elinsiirtoinstituutin johtaja Robert Montgomery.

– Sian munuainen näyttäisi korvaavan kaikki tärkeät tehtävät, joita ihmisen munuainen hoitaa. Kuukauden aikana otetuissa koepaloissa tai kokeissa ei näy merkkejä hylkimisestä, ja [niissä näkyy] normaali munuaisen toiminta myrkkyjen poistossa. 

Jatkossa Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA joutuu harkitsemaan, salliiko se säännellyt tutkimukset sian sydämen tai munuaisen siirroista vapaaehtoisille potilaille. Toistaiseksi ei tiedetä, käsittelisikö elävän potilaan keho elintä eri tavalla kuin aivokuolleen.

Lähteet: CNN, NBC

Lue myös:

    Uusimmat