Päihittääkö Lukko vihdoin Tappara-peikkonsa? Ennakkosuosikki on valmis murtamaan vuosia kestäneen taian – "Kaikki viisarit osoittavat, että haaste on liian kova"

C Moren asiantuntija Ari Vallin käy läpi välieräparien lähtökohdat 1:54
Videolla C Moren jääkiekkoasiantuntija Ari Vallinin mietteitä SM-liigan välieräpareista.

Tappara on ollut 2010-luvulla Lukolla liian kova pudotuspelivastustaja. C Moren jääkiekkoasiantuntija Ismo Lehkonen uskoo kuitenkin Lukon löytäneen avaimet Tappara-peikkonsa kukistamiseen.

Runkosarjavoittaja Lukko selvitti tiensä välieriin tyylipuhtaasti päihittämällä Ilveksen otteluvoitoin 3-0. Tappara puolestaan kukisti KalPan voitoin 3-1. Lehkonen uskoo Tapparan joutuvan ottelusarjassa koville.

– Se Tapparan oma peli-identiteetti, minkä he löysivät, sen omanlaisen pelin jäädyttämisen ja sen, että he pystyvät viemään peliä mielekkäälle alueelle. Nyt se vaikeutuu tosi paljon, Lehkonen toteaa MTV Urheilulle.

Tapparan taivalta hankaloittaa se, että KalPa-sarjaa sivusta seurannut Kristian Kuusela ei ole näillä näkymin vieläkään pelikunnossa. 38-vuotiaan tähtihyökkääjän poissaolo olisi Tapparalle valtava kolaus.

– Tuolla kokemuksella, joka Kuuselalla on, varsinkin tärkeiden maalien tekeminen, murtavat syötöt ja maalipaikkojen luominen, sillä on tosi iso merkitys. Aina sanotaan, ettei sota yhtä miestä kaipaa, mutta kyllähän Kuuselan poissaolo heikentää Tapparaa aika paljon. Se on kiistaton tosiasia.

Kuuselan poissaolon myötä konkarikapteeni Jukka Peltolan merkitys korostuu entisestään. KalPa-sarjassa vakuuttavasti esiintynyt Peltola on avaintekijä Tapparan jatkohaaveiden kannalta.

– Kun Tappara saa vähänkin pelistä otetta, Peltolan pitää pystyä taikomaan maaleja. Siitä ei päästä karkuun. Oikeisiin paikkoihin täytyy pystyä rykäisemään maaleja. Hänen täytyy saada Lukkoa järkyttymään henkisesti, Lehkonen sanoo.

Lehkonen painottaa, että myös Tapparan nuorten hyökkääjien on astuttava esiin. Heidän on kyettävä vastaamaan vastustajan asettamiin pelillisiin vaateisiin.

– Monen nuoren pelaajan pitää tuoda ihan eri leveliä pelaamiseensa. Heidän pitää pystyä pelaamaan elämänsä parasta jääkiekkoa. Heidän pitää pystyä tuomaan luisteluvoimaa ihan älyttömästi, koska sieltä tulee niin luisteluvoimainen joukkue vastaan.

Päihittääkö Lukko Tappara-peikkonsa?

Lukko ja Tappara ovat kohdanneet toisensa SM-liigan pudotuspeleissä 2010-luvulla viisi kertaa. Tappara selvitti tiensä jokaisesta kohtaamisesta jatkoon. Torstaina käyntiin pyörähtävän ottelusarjan asetelmat ovat kuitenkin selvät. Historiasta huolimatta Lukko on suuri ennakkosuosikki.

– Jonain kauniina päivänä myös Lukon täytyy ottelusarja Tapparaa vastaan voittaa. Nyt, jos koskaan. Kaikki taiat murtuvat joskus. Uskon, että Lukko jumpataan sellaiseen kuntoon, että he pystyvät murtamaan tuon Tapparan puolustuksen, Lehkonen ennakoi.

Lehkosen mukaan Pekka Virta on kumppaneineen löytänyt niin toimivan ja laadukkaan pelitavan, jolla Tappara saadaan kammettua nurin. Menestyksen tiellä on kuitenkin myös epävarmuustekijöitä.

– Lukko on löytänyt nyt sellaisen avaimen, että ryskäyttävät itsensä tästä eteenpäin. Ainoa millä Lukko voi hölmöillä tuon, on se, että he alkavat hosumaan, kiirehtimään tai pakottamaan peliä. Se on ollut isoin ongelma ollut Lukolla, että määrätyt pelaajat rupeavat kuskaamaan linjojen läpi. Sitähän Pekka Virta ei valmennustiiminsä kanssa halua, Lehkonen jatkaa.

– Jos Lukko pystyy edelleen alivoimalla tuhoamaan Tapparan laadukasta ylivoimaa, minun on vaikea nähdä, että Tappara pystyisi maalin pelejä voittamaan. Kaikki viisarit osoittavat, että haaste tulee olemaan Tapparalle liian kova.

Lue myös: