SM-liigan finaalit kahden kauppa? Petteri Sihvonen: suursuosikki Lukolle tipahti kaikista pahin skenaario

C Moren asiantuntija Ari Vallin käy läpi välieräparien lähtökohdat 1:54
Video: C Moren asiantuntija Ari Vallin käy läpi välieräparien lähtökohdat

Jääkiekon SM-liigan välieräparit ovat nyt selvillä. Viimeinen paikka meni TPS:lle, joka kaatoi sunnuntain viidennessä ja ratkaisevassa pudotuspeliottelussa Pelicansin. Ketkä ovat nyt suosikkeja? Onko koko kevät pedattu runkosarjan kärkikaksikolle? MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan suursuosikki Lukko joutuu äärimmäisen koville tulevassa sarjassa.

Liigan välieräparit ovat:

Lukko–Tappara
HIFK–TPS

Mukana on runkosarjan neljän kärki. MTV Urheilun jääkiekkoasiantuntijan Petteri Sihvosen mukaan runkosarjan ykkönen Lukko päätyi nyt sen kannalta pahimpaan mahdolliseen skenaarioon.

– Vaikka kukaan ei myönnä, niin voin vain kuvitella miten Raumalla toivottiin, että Pelicans olisi voittanut viidennen puolivälieräottelun, koska Tappara on nostanut osakkeitaan. Jussi Tapola on saanut Tapparan jauhamaan taas vanhaa tuttua lätkäänsä. Ja se on haastava juttu Lukolle. Pidän Tapparaa tällä hetkellä kovempana joukkueena kuin HIFK:ta, Sihvonen näkee.

Runkosarjan ylivoimaisella tavalla nimiinsä vienyt Lukko säväytti puolivälierissä, kun se jätti Ilveksen selvästi jalkoihinsa. Sihvosen mukaan Lukon ”arin kohta” on sen oman alueen puolustuspeli.

– He puolustavat yhä mies miestä vastaan -tyylillä. Sitä vähän ihmettelen. Se on kuitenkin haavoittuvainen siinä kohtaan, kun Tappara murtautuu Lukon puolustusalueelle ja Lukon pelaajat alkavat etsimään omia miehiä. Siellä tulee tuplauksia ja sekaannuksia. Tuo tarjoaa Tapparalle ison sauman.

Sihvonen näkee, että Lukko on edellä maalivahtipelissä ja erikoistilanteissa. Tappara osoitti kuitenkin vaarallisuutensa KalPa-puolivälieräsarjassa, jossa sen kokeneet, voittamiseen tottuneet pelaajat nostivat päätään.

– Siellä on Jukka Peltolaa, Valtteri Kemiläistä ja kenties Kristian Kuuselaa, jos hän ehtii mukaan. Puhutaan kymmenien ja kymmenien pudotuspelien kokemuksesta, Sihvonen muistuttaa.

Ennustus?

– Lukko saa pienen edun siitä, että se pelaa ensin kaksi peliä kotonaan. He kaivavat vähintään toisesta pelistä voiton. Voi olla, että tuo sarja venyy viiteen peliin. Kyllä se 3–2 menee Lukolle, Sihvonen näkee.

Toisessa parissa selvä ennakkosuosikki

Lukon tapaan myös HIFK säväytti puolivälierissä, kun se jätti Kärpät jalkoihinsa suoraan kolmessa ottelussa. Temppu oli hämmästyttävä, varsinkin siksi, koska HIFK joutui pitkälle pelitauolle runkosarjan lopulla koronahaasteiden takia.

– Sitten he saivat tuloksen, joka antoi heille valtavan lisän itseluottamuksen puolelle. Olkoonkin, että Kärpät oli niin kesy kuin olla ja voi. Ei se siltikään vie HIFK:n voiton arvoa pois – varsinkin kun he tulivat vasta koronatauolta takaisin. HIFK on vahvassa nousujohteessa, Sihvonen miettii.

Sihvonen pitää HIFK:ta selkeänä suosikkina tulevaan TPS-sarjaan.

– HIFK on kuin uinuva peto, joka on heräämässä. He pelaavat tylyä tiiviin viisikon peliä, jossa he vyöryvät kolmelta kaistalta. Heillä on koko ajan yllättävän hyvä pelivalmius, vaikka he uskaltavat pelata koko 60 metrin alueella. Siltikään he eivät anna ylivoimahyökkäyksiä. TPS:n pitäisi parantaa aika paljon, jotta he pystyvät vastaamaan haasteeseen.

TPS joutui tiukoille puolivälierissä Pelicansia vastaan. Raimo Helmisen joukoilta nähtiin pientä ailahtelua sarjan mittaan.

– He vetivät jopa vähän taitojensa yläkanttiin. Runkosarjan kolmas sija antoi vähän väärää kuvaa heistä. Näen, että TPS on Pelicansin ja Ilveksen tasoinen nippu. He pelaavat noiden joukkueiden tapaan samanlaista avointa peliä. TPS:llä on vielä matkaa kolmen kovimman joukkueen tasoon. TPS on ainut jatkossa olevista joukkueista, joista ei pysty suoraan sanomaan, että miten he pelaavat. He ovat pelikurittomia ja se johtaa jäähyilyyn. Ja tuo meinasi maksaa heille jo Pelicans-sarjan voiton. Heillä on paljon kirittävää ja heidän on pakko laittaa viisikko kasaan. Enkä ole nähnyt, että heidän pelinsä olisi kestänyt koko 60 minuuttista vielä kertaakaan, Sihvonen analysoi TPS:ää.

Ennustus?

– HIFK:lle jatkopaikka voitoin 3–1. Jo Pelicans-sarjassa alkoi näyttää siltä, että TPS rupesi sulamaan ja he ovat juniorijoukkue verrattuna HIFK:hon. Ihmeitä pitää tapahtua TPS:n suunnalta. Ainoa pieni kysymysmerkki on se, että onko HIFK iskussa. Eli se, että oliko Kärpät vain oikeasti niin heikko, Sihvonen pyörittelee.

Sihvonen ei kuitenkaan vielä julista suoraan sitä, että finaalit on pedattu Lukolle ja HIFK:lle.

– Muuten, mutta rutinoituneella Tapparalla voi olla vielä sanottavaa. He pystyvät sotkemaan Lukon mestaruustaivalta, koska nyt Lukko joutuu todella kovaan paikkaan, Sihvonen luottaa.

Lue myös:

    Uusimmat