Pahaenteinen löytö viidellä paikkakunnalla: Koronavirusta suomalaiskaupungin jätevedessä, vaikka todettuja tartuntoja ei ole: "Se on varoitusmerkki"

4:56
"Aika hiljaiseksi vetävä lukema" – MTV Uutiset Live kävi testaamassa Rautatieaseman kosketuspintoja: lopputulos mykisti asiantuntijankin

Koronan jätevesiseurannassa elokuun lopussa virusta todettiin viidellä sellaisella paikkakunnalla, jolla löydöksiä ei ollut vielä kuun alussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen elokuun lopussa toteuttamissa seurannoissa koronavirusta löytyi jätevedenpuhdistamoilta Jyväskylässä, Hämeenlinnassa, Kuopiossa, Lappeenrannassa ja Kouvolassa.

THL:n mukaan Kouvolan alueella koronatartuntoja ei todettu henkilötestauksessa lainkaan näytteenottoa (24.8.) edeltäneellä viiden viikon ajanjaksolla.

– Se, että virusta esiintyy jätevedessä, mutta todettuja tartuntoja ei ole, on varoitusmerkki. Alueella voi olla tunnistamattomia tartunnan saaneita ja virusta voi kiertää alueen väestössä, sanoo THL:n erikoistutkija Tarja Pitkänen tiedotteessa.

Muista alueista erityisesti Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa koronatartuntoja on todettu henkilötestauksessa heinäkuun loppupuolelta alkaen. Kuopiossa ja Lappeenrannassa testauksessa on todettu kevään jälkeen yksittäisiä tartuntatapauksia vasta elokuun aikana.

Viimeisimmässä laajassa jätevesinäytteiden keruussa 23.–24.8. koronavirusta todettiin kaikkiaan kahdeksan eri sairaanhoitopiirin alueella. Tällöin näytteitä kerättiin viiden viikkoseurantakohteen lisäksi 23 muulta jätevedenpuhdistamolta.

Koronavirusta todettiin 23.–24. elokuuta seuraavilta alueilta:

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri: Helsinki (Viikinmäki), Espoo (Suomenoja)

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri: Turku (Kakolanmäki)

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Tampere (Viinikanlahti)

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri: Jyväskylä (Nenäinniemi)

Satakunnan sairaanhoitopiiri: Rauma (Maanpäänniemi)

Kymenlaakson sairaanhoitopiiri: Kouvola (Mäkikylä)

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiiri: Lappeenranta (Toikansuo)

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri: Hämeenlinna (Paroinen).

THL:n hankkeessa koronaviruksen esiintymistä jätevesissä tutkitaan mittaamalla jätevesipuhdistamoille tulevista puhdistamattomista jätevesistä koronaviruksen RNA:ta eli geeniperimää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja