Pääsiäissaaren turismi kasvaa vauhdilla

Pääsiäissaari on varsin erikoinen paikka turismille. Syrjäisellä saarella asuu nelisentuhatta asukasta, ja sinne pääsee ainoastaan chileläisellä LAN Airlines -lentoyhtiöllä. Silti turistivirta on jatkuvassa kasvussa.

Pääsiäissaaren turismi on kehittynyt nykyiselle tasolle verrattain lyhyessä ajassa. Saaren löysivät alkujaan hollantilaiset 5. huhtikuuta vuonna 1722. Ajankohdasta, pääsiäisestä, juontaa myös saaren nimi.

Tämän jälkeen saarella vierailtiin harvakseltaan.

− Kesti 50 vuotta ennen kuin espanjalaiset tulivat, ja hieman sen jälkeen kapteeni James Cook. Cook oli sitä mieltä, ettei saarella pitäisi käydä ollenkaan, sillä siellä ei ollut vettä, puuta ja muita välttämättömiä elementtejä, kirjailija Mikko Heikinheimo kertoo.

Vielä 1800-luvullakin Pääsiäissaarella vierailijat olivat yhä harvassa. Paikalle eksyi lähinnä valaanpyytäjiä ja orjakauppiaita. 1888 Pääsiäissaaret liitettiin osaksi Chileä. Saman vuosisadan lopussa saarella alkoi varsinainen arkeologinen tutkimus.

− Vuoteen 1951 saarella kävi kerran vuodessa huoltolaiva. Kaksi vuotta myöhemmin sinne tuli lentolinja, mutta varsinainen lentoliikenne kehittyi vasta toisen maailmansodan jälkeen. Lentoliikenteen ja risteilyalusten avulla turismi alkoi kehittyä.

Turismin kasvu säikäytti saarelaiset

Sittemmin Pääsiäissaaren turismi on kasvanut lähestulkoon räjähdysmäisesti. Toissavuonna saaren asukkaat äityivät osoittamaan mieltä turismin kasvua vastaan varsin radikaalilla tavalla laittamalla saaren lentokentän kiinni.

− Kaikki saarelaiset elävät suoraan tai epäsuoraan turismista. Siellä alkoi kuitenkin olla liikaa porukkaa; sitä ei voinut hallita. Lisäksi turismin tulot menevät pitkälti ulkomaalaisille tai mantereen investointeihin, Heikinheimo perustelee saarelaisten tuohtumusta.

Maailmanympärimatkat ovat tulleet edullisimmaksi, ja sen myötä yhä useampi turisti pysähtyy matkalla tarunhohtoiselle saarelle.Vierailu vaatii silti hieman vaivannäköä.

− LAN Airlines -lentoyhtiöllä on monopoli Pääsiäissaarelle, muut yhtiöt eivät sinne pääse. On mentävä Chilen kautta tai sitten voi tehdä kuten minä: ensin Tahitille ja sieltä Pääsiäissaarille. Mutta LAN Airlines -yhtiön koneella sekin.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja