Oulussa viisi vauvaa kätkenyt nainen ei osannut selittää tekoaan poliisille, kun ruumiit löytyivät vuonna 2014: "En kyennyt toimimaan mitenkään muuten"

Oulun vauvatapot paljastuivat poliisille vuonna 2014, kun kerrostalon kellarikomerosta löytyi viiden vauvan ruumiit 9:12
Oulun vauvatapot paljastuivat poliisille vuonna 2014, kun kerrostalon kellarikomerosta löytyi viiden vauvan ruumiit.

Poliisi sai 3 kesäkuuta 2014 kello 11.58 tehtävän, jonka mukaan Oulun Heinäpäässä sijaitsevan kerrostalon yhdessä kellarikomerossa haisee pahalle. Ilmoituksen tehnyt kiinteistönhuoltaja oli murtanut komeron auki ja nostanut komerosta löytyneet kolme jätesäkkiä kerrostalon pihalle.

Pakkauksista löytyi viiden lapsen ruumiit. 20 minuuttia myöhemmin poliisi otti kiinni naisen, jonka asunnon kellarikomerosta jätesäkit olivat löytyneet.

Naisen kuulustelut aloitettiin heti poliisiasemalla. Nainen oli synnyttänyt vauvat vuosina 2005, 2007, 2010, 2012 ja 2013. Hän kertoi salanneensa raskaudet muilta erilaisilla tekosyillä ja pukeutumalla väljästi. 

Vuonna 2010 syntyneen lapsen osalta naisen lähiomaiset tiesivät raskaudesta. Tämänkin raskauden nainen kertoi kuitenkin päättyneen keskenmenoon. Edes nainen aviomies ei tiennyt vaimonsa teoista mitään.

– Minulla ei ole ollut mitään tietoa tästä mitä vaimoni on tehnyt. Jos olisin tiennyt, niin olisin siitä kertonut hänen perheelleen. En ole itse syyllistynyt tässä mihinkään. Tämä tuli yllätyksenä ja olin shokissa, aviomies kertoi poliisikuulusteluissa.

Ei paluuta

Nainen ei osannut poliisikuulusteluissa selittää tekoaan millään tavalla. Hän kiisti vahingoittaneensa lapsia tarkoituksellisesti ja hän kiisti syyllistyneensä rikokseen.

– En osaa selittää sitä hysteriaa ja paniikkia, mikä minuun on iskenyt, kun kuollut lapsi on ollut siinä edessä. En tiedä miksi olen toiminut siten kuin olen, nainen kertoi tuoreeltaan poliisille.

Nainen selitti, että ensimmäisen lapsen kuoleman jälkeen hänellä ei ollut enää paluuta.

– Sama kaava toistui ja en kyennyt toimimaan mitenkään muutoin. En jotenkin siinä paniikissa kyennyt soittamaan mihinkään enkä tekemään mitään. En ole toivonut lasten kuolemaa ja ainakin kahden kohdalla olin ajatellut, että soitan ambulanssin, jos lapset ovat elossa. Olen mennyt jotenkin ihan toimettomaksi ja paniikissa paketoinut lapset, hän sanoi.

Väitti lasten syntyneen kuolleina

Nainen väitti poliisille, että kaikki lapset olisivat syntyneet kuolleina. Se ei kuitenkaan pitänyt paikkaansa, sillä oikeuslääketieteellisissä tutkimuksissa selvisi, että kaikki lapset olivat eläneet yhdestä neljään vuorokautta.

– En ole halunnut niiden kuolemaa. En ole vaan jotenkin kyennyt toimimaan mitenkään muuten. Ensimmäisen kerran jälkeen ajattelin, että ilmoitan itse asiasta johonkin, mutta sitten kaava toistui ja jouduin vaan syvemmälle kuiluun, josta ei ollut poispääsyä, nainen sanoi.

Nainen oli laittanut vauvojen ruumiit erilaisiin astioihin, kuten sankoihin, kenkälaatikkoon ja löylykiuluun ja laittanut astiat matkalaukkuun tai muovipusseihin. Paketit oli teipattu ja pakattu ilmatiiviiksi, jotta niistä ei lähtisi hajua.

Vauvojen kuolinsyytä ei pystytty varmuudella enää jälkikäteen selvittämään, mutta syyttäjän mukaan todennäköistä on, että vauvat ovat kuolleet tukehtumalla.

Rovaniemen hovioikeus tuomitsi vuonna 2016 naisen 13 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen viidestä taposta. Käräjäoikeus oli aiemmin tuominnut naisen elinkautiseen vankeuteen murhista ja hautarauhan rikkomisista.

Katso yllä olevalta videolta Rikospaikan juttu aiheesta, jossa syyttäjä kertoo tapauksen tutkinnasta ja siitä, miten nainen selitti tekoaan.

Lue myös:

    Uusimmat