Mainos

Järkyttävien vauvasurmien tuomio muuttui rajusti hovissa – elinkautinen muuttui 13 vuodeksi

Rovaniemen hovioikeus on muuttanut Oulun vauvasurmien tuomiota merkittävästi.

Oulun käräjäoikeus antoi oululaiselle naiselle elinkautista viidestä murhasta ja viidestä hautarauhan rikkomisesta noin vuosi sitten.

Rovaniemen hovioikeus antoi oman tuomionsa tänään. Sen mukaan teot eivät olleet murhia vaan tappoja. Lisäksi syytteet hautarauhan rikkomisesta hylättiin.

Ei erityisen julma tai raaka teko

Oikeuden mukaan teot kohdistuivat puolustuskyvyttömiin ja äidin huolenpidosta riippuvaisiin vastasyntyneisiin lapsiin, mutta tuomitulla todettujen mielentilan häiriöiden todettiin vaikuttaneen tekoon. Oikeudessa ei ilmennyt, että hänen tarkoituksenaan olisi ollut tarkoituksellisesti pitkittää tai aiheuttaa kärsimystä synnyttämilleen lapsille.

Tekoa ei oikeuden arvion mukaan oltu tehty vakaasti harkiten, sillä tekijä ei vaikuta olleen valmistautuneen lasten surmaamiseen ja piilottamiseen. Oikeus arvioi naisen toiminnan viitanneen lähinnä tämän persoonallisuuden häiriöön kuuluvaan keinottomuuteen, toivottomuuteen ja avuttomuuteen. Naisella oli taipumus valehteluun, salailuun ja asioiden lykkäämiseen myöhempään. Mielentilalausunnon mukaan nainen oli kuitenkin syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa.

Näiden seikkojen vuoksi hovioikeus katsoi, ettei teko ollut kokonaisuutena arvioiden törkeä.

Videolla uutisjuttu siitä, kun tapauksen käsittely aloitettiin käräjäoikeudessa:

Sulki vastasyntyneen löylykiuluun

Nainen synnytti kaksi poikaa ja kolme tyttöä yksin kotonaan. Nainen jätti elävinä syntyneet lapsensa vaille lämpöä ja hoitoa ja sulkenut ne erilaisiin astioihin, kuten sankoon, löylykiuluun sekä kenkälaatikkoon, minkä seurauksena lapset ovat kuolleet. Vauvat elivät 1–4 vuorokautta. Ensimmäinen synnytys tapahtui vuonna 2005 ja viimeinen 2013.

Hovioikeuden mukaan rikoksessa on lapsensurman piirteitä, mutta nainen ei toiminut synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistustilassa. Myöskään surma ei sovi nimikkeeksi, sillä nainen ei toiminut lieventävien asianhaarojen vallitessa. Näin ollen rikosnimikkeenä jäljelle jää tappo.

Nainen tuomittiin aikaisemman elinkautisen tuomion sijaan kolmentoista vuoden ehdottomaan vankeuteen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.