Oululaisella Saralla, 29, on kahdeksan kirjekaveria – toisen oppii tuntemaan pitkien kirjeiden kautta: "Puhuminen on jostain syystä paljon hankalampaa"

Sara esittelee kirjettä, jonka sai lapsena serkultaan 1:09
Sara esittelee suloisen kirjeen, jonka sai lapsena serkultaan. Hän näyttää myös millaisia kirjeitä hän lähettää kirjekavereilleen!

Kirjeiden kirjoittaminen nostaa päätään sosiaalisessa mediassa. Esimerkiksi Facebookin kirjeenvaihtoryhmässä on jo yli tuhat jäsentä etsimässä potentiaalista kirjekaveria.

Oululaisen Sara Böhmin, 29, iloinen olemus tulee esille heti videopuhelun alkaessa. Hän esittelee minulle vanhoja kirjepapereitaan, jotka ovat hänellä yhä tallessa. 

– Säilytän näitä vieläkin, kun nämä ovat niin hienoja! 

Kirjepapereita Saralla on monia erilaisia. Eniten hän tykkää kirjoittaa paperille, jossa on viivat. Kynäksi hän valitsee kuulakärkikynän:

– Kirjoitan kuulakärkikynällä, koska se on oikeastaan ainut, joka ei suttaa. Olen vasenkätinen, joten käsi menee tekstin päälle ja yleensä muilla kynillä tulee suttua.

Sara aloitti kirjeiden kirjoittamisen 15 vuotta sitten, kun oli 14-vuotias. Lapsena hän kirjoitti kirjeitä esimerkiksi serkulleen. 

– Kirjoittamiseni ei ollut tuolloin kovin intensiivistä tai fiksua, Sara naurahtaa.  

Tekstit ovat kuin päiväkirjoja 

Sara piti kirjoittamisesta hetken taukoa pari vuotta sitten, mutta innostus heräsi pian taas uudestaan. Hänellä on tällä hetkellä kahdeksan aktiivista kirjekaveria. Kirjekavereiden ikähaarukka on 29–56 vuotta.  

– Teen tosi arkipäiväisiä kirjeitä, joissa kerron, mitä elämässäni on tapahtunut. Kirjeiden sisältöön vaikuttaa vahvasti se, kuinka kauan aikaa on mennyt edellisestä kirjeestä. 

Sara nauttii pitkien kirjeiden kirjoittamisesta ja hän kertookin tunteistaan avoimesti kirjekavereilleen. Kirjeisiin Sara haluaa aina panostaa. 

– Kirjeeni ovat kuin päiväkirjoja. Tunteeni vaihtelevat kirjeen sisällä laidasta laitaan ja kirjekaverit pitävät siitä, että kirjeeni ovat rehellisiä. Laitoin juuri yhden kirjeen postilaatikkoon, jossa oli viisi sivua tekstiä, Sara kertoo.  

"Pääsee ihmisen pään sisälle!

Kun kirje tulee Saran postilaatikkoon, on se aina hänelle piristys. Kirjekavereiden vastaukset ovat erilaisia. Jotkut kirjoittavat lyhyempiä kirjeitä, toiset taas vastaavat pidemmillä kirjeillä. Saran mielestä parasta on se, kun kirjeet ovat pitkiä. 

– Pitkistä kirjeistä tulee sellainen tunne, että siellä tosiaan kirjoittaa toinen ihminen. Koen myös, että opin tuntemaan kirjekaverin oikeasti sitä kautta. Siinä tavallaan pääsee sen ihmisen pään sisälle, mikä on tosi mukavaa, Sara hymyilee.  

Kun Sara saa uuden kirjeen, laittaa hän sen niille varattuun laatikkoon jonoon odottamaan sitä, että aikaa vastaamiseen löytyy. Joskus aikaa on enemmän, toisinaan vähemmän.

– Voi mennä vaikka kuukausi, että en ehdi vastata, mutta onneksi kirjekaverit ymmärtävät sen tosi hyvin. 

Kirjekavereihin saa ihan omanlaisen yhteyden 

Pitkäaikaisin kirjekaveri on kirjoitellut Saran kanssa lähemmäs viiden vuoden ajan. Edes Saran kirjoittamistauko ei horjuttanut kaveruutta. Joidenkin kirjoittajien kanssa Sara on nähnyt jopa kasvotusten:  

– Olen esimerkiksi yhden kanssa tavannut ihan kasvotusten pari vuotta sitten. Välillä kun kirjoittaa paljon jollekin, tulee tunne, että olisi mukava tavata ihan oikeassa elämässäkin. 

Sara kokee, että kirjekavereiden kanssa on erityinen yhteys. Hän voi esimerkiksi kertoa heille asioita, joista muiden kanssa on vaikea puhua.  

– Voin usein kertoa heille kaiken, mitä itselläni on meneillään. Kavereiden kanssa puhuminen on jostain syystä paljon hankalampaa. Osaan puhua tunteistani paremmin kynän välityksellä. 

Sara suosittelee kirjeiden kirjoittamista kaikille. Hän kokee, että kirjeiden kirjoittamisen myötä esimerkiksi hänen kielioppinsa on parantunut huomattavasti.  

– Jos on paljon asioita mielessä, niin kirjeet on hyvä tapa jakaa niitä myös muille. Käsin kirjoittaminen parantaa käden motoriikkaa ja äidinkielen osaamista. Kuka vaan voi kirjoittaa kirjeitä, Sara kannustaa.  

Katso videolta, millaisen kirjeen Sara sai lapsena serkultaan ja miltä Saran lähettämät kirjeet näyttävät!

Lue myös:

    Uusimmat