Ott Tänak antaa palaa MM-rallin suunnitelmista: "Laji ei ole kenenkään hallinnassa"

Rallin MM-sarjaan valmisteilla poikkeuksellisen rohkea sääntöpaketti – ”Tämä on oikea suunta” 2:38
Rallin MM-sarjaan on valmisteilla poikkeuksellisen rohkea sääntömuutospaketti – MTV Urheilu selvitti pääkohdat muutoksista

Rallin MM-sarjaan suunnitellut jättimäiset uudistukset eivät saa tukea kokeneelta virolaiskuskilta Ott Tänakilta.

Kansainvälisen autoliiton FIA:n moottoriurheiluneuvoston tekemät suunnitelmat rallin MM-sarjan uudistamiseksi ovat saaneet lajiväeltä ristiriitaisen vastaanoton. Hybridiyksiköiden poistaminen Rally1-autoista jo tulevalla kaudella ja nopeampien Rally2-autojen rakentaminen on myös Tänakin kritiikin kohteena.

– Tämä on tehnyt asioista mutkikkaampia kaikille talleille ja valmistajille. Se on saanut ihmiset erittäin vaikeaan tilanteeseen, koska ensi kausi tulee todella nopeasti. Eikä siitä ole edes äänestetty vielä, Tänak kommentoi DirtFish-sivustolle Keniassa.

Päätöstahti on Hyundai-kuskista erityisen huolestuttavaa.

– Vaikein asia on varmaankin se, että näemme sen, ettei laji ole jotenkin kenenkään hallinnassa. Joitain satunnaisia päätöksiä tulee satunnaisilta ihmisiltä vuodesta toiseen eikä ole kunnon visiota, että mihin halutaan mennä. Tällaiset asiat ovat todella huolestuttavia.

Tänak myöntää sen, ettei rallin MM-sarja ole muutaman valmistajan voimin parhaassa iskussaan. Muutoksilla pyritään vaikuttamaan juuri uusien valmistajien mielenkiintoon lajia kohtaan. Hän kuitenkin kaipaisi, että edes pienen tallimäärän mielipidettä kuunneltaisiin ennen näin suuria linjauksia.

– Hybrideistä (luopumisesta) tehtiin päätös vuoden 2026 loppuun. Kaikki valmistautuivat siihen, joten kaikki tiimit ovat olleet valmiita siihen.

– Nyt vähennämme paljon tehoja Rally1-autoista, joissa runko ja pyörimissuojat on suunniteltu turvallisuuden takaamiseksi. Sitten lisäämme tehoja Rally2-autoihin, joissa ei ole tällaisia asioita, Tänak kummastelee.

– Olen todella yllättynyt, että nämä kaverit ovat valmiita ottamaan vastuun näistä päätöksistä. Rallissa on aina riskinsä, mutta turvallisuus on aina ollut ykkösasia.

Lue myös:

    MM-rallivideot

    Uusimmat