Otatko nämä asiat huomioon valitessasi kondomin? Syytä olisi

Kondomeista puhutaan paljon, mutta jotkut pitävät niitä kammoksuttavan epämukavina. Tähän ei välttämättä olisi syytä, jos tietäisi, kuinka paljon valinnanavaraa kondomien saralla todella on.

Kondomit ovat yksi parhaimmista ehkäisymenetelmistä siksi, että kondomi suojaa sekä sukupuolitaudeilta että estää naisen hedelmöittymisen hyvin todennäköisesti. Jotkut kokevat kondomit kuitenkin epämukavina. Kondomeissa on yllättävän paljon eroja, ja erilaisten vaihtoehtojen joukosta voikin olla yllättävän helppo löytää se sopivin vaihtoehto, kun tietää, mihin seikkoihin on syytä kiinnittää huomiota.

Niin miehille kuin naisillekin

Tavanomaisesti termi kondomi liitetään miehille tarkoitettuun kondomiin. Kondomeita on kuitenkin tämän harhaluulon vastaisesti suunniteltu myös naisille.

Lateksia ja polyuretaania

Suurin osa kondomeista on tehty kumista, jota kutsutaan lateksiksi. Lateksikondomit ovat kaikkein tehokkaimpia suojaamaan sukupuolitaudeilta. Tarjolla on kuitenkin myös etenkin kumiallergikoille tarkoitettuja polyuretaanikondomeja. Polyuretaanikondomeilla on taipumus hajota lateksikondomeja helpommin ja ne ovat hintavampia kuin lateksikondomit.

Tärkeää kondomin valinnassa

Koolla on väliä. Kun on puhe kondomeista, koolla on todellakin väliä. Vaikka tavallinen kondomi on sopiva suurelle osalle miehistä, on toisten valittava tavallista väljempi kondomi ja toisten tavallista tiukempi. Kun kondomi on oikean kokoinen, täyttää ehkäisyväline todennäköisimmin tarkoituksensa.

Muotokin merkitsee, kun kyse on kondomeista. Tarjolla on kondomeja, joiden kärki on suipompi ja kondomeja, joiden kärki on leveämpi. Toisille miehistä tietty muoto sopii paremmin kuin toinen – ja asia on syytä selvittää, jotta ehkäisyväline toimisi mahdollisimman hyvin ja olisi mukava yllä.

Kondomeja on eri paksuisia. Jos kondomi hajoaa erityisen helposti, on jatkossa syytä turvautua tavallista paksumpiin kondomeihin. Jos kondomia käytettäessä tuntoaisti ei tunnu olevan kohdillaan peniksessä, saattaa sitä vastoin olla syytä kokeilla tavallista ohuempia kondomeja.

Liukaste tulee osassa kondomeja mukana. Jos suuseksi ei kuulu ykkössuosikkeihin, kannattaa kokeilla kondomia, jossa on itsessään liukastetta, sillä ne ovat mukavampia käyttää ja liukasteaine parantaa kondomin raskaudenehkäisykykyä entisestään. Suuseksiä ei suositella harrastettavaksi liukasteella parannellun kondomin kanssa siksi, että liukasteaine ei usein maistu hyvältä.

Hyvä muistaa kondomin kohdalla

Kondomia olisi hyvä käyttää aina limakalvokosketuksessa. Miehet saavat sukupuolitauteja usein suuseksistä, eli vastoin useita harhaluuloja kondomia olisi hyvä käyttää itse yhdynnän lisäksi myös suuseksin aikana.

On tärkeää pitää mielessä se, että kondomi voi rikkoontua myös muulloin kuin yhdynnän aikana. Tästä syystä esimerkiksi kynsien ja sormuksien kosketusta kondomiin on syytä varoa.

Jos käytät kondomin ohella liukuvoidetta, kiinnitä huomiota siihen, että voide on öljypohjaisen sijaan vesipohjaista. Öljypohjainen liukastevoide edesauttaa joidenkin kondomien rikkoutumista.

Lue myös:

AVA

Kuvat: Shutterstock

Lähde: Blackdoctor

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja