Edes kondomi ei suojaa papilloomavirukselta

Nuorilla naisilla kohdunkaulansyöpä on kolminkertaistunut viimeisen viidentoista vuoden aikana. Nyt myös tiedetään, että ihmisen papilloomavirus on tämän syövän aiheuttaja. Mitä sinä tiedät papilloomaviruksesta?

Ihmisen papilloomavirus (HPV) on ollut mukana ihmisen historiassa ainakin 200 000 vuoden ajan. Eri HPV-tyyppejä tunnetaan yli 100, joista noin 40 aiheuttaa sukuelinten ja peräaukon infektioita. Kymmenen papilloomavirustyyppiä luokitellaan korkean riskin tyypeiksi ja ne aiheuttavat muun muassa kohdunkaulansyöpää, kerrotaan Tampereen yliopiston ylläpitämällä, asiaan erikoistuneella rokotiitus.net -sivustolla.

Papilloomavirus ei ole sama asia kuin sukupuolitauti. Kaikki seksuaalisesti aktiiviset naiset voivat saada papilloomaviruksen. Joidenkin arvioiden mukaan noin 80 prosenttia kaikista naisista saa papilloomaviruksen jossain elämänsä vaiheessa ja suurimmalla osalla immuunipuolustus selviää virushyökkäyksestä helposti.

– Suurin osa HPV-infektioista on oireettomia ja ne havaitaan vain irtosolutesteissä, kertoo Tampereen yliopiston ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Matti Lehtinen.

Papilloomavirus ja kohdunkaulan syöpä

Papilloomavirukset aiheuttavat kymmenen prosenttia naisten syövistä. Erityisen merkittävä on tiettyjen sukupuoliyhteydessä tarttuvien papilloomavirusten yhteys kohdunkaulansyöpään.

– HPV on kohdunkaulansyövän aiheuttaja, sanoo Lehtinen. – Ei ole kuitenkaan automaattista, että HPV-tartunnan saanut, saisi syövän, sillä kohdunkaulansyöpää ilmenee elämän aikana kuitenkin vain noin prosentilla seulontoihin osallistumattomalla naisväestöstä. Useimmiten HPV-infektio paranee itsekseen.

Papilloomavirukset siis aiheuttavat ihon tai limakalvojen hyvänlaatuisia kasvaimia. Näissä kasvaimissa viruksen saaneet solut jakautuvat tavallista nopeammin. Ihmisen oma immuniteetti rajoittaa ja parantaa ihomuutokset ennemmin tai myöhemmin. Hyvin harvoin immuunijärjestelmä ei toimikaan toivotulla tavalla. Seurauksena on tällöin pitkittynyt infektio, jonka aikana kasvaimet voivat muuttua pahanlaatuisiksi.

Papilloomavirus ja kondylooma

Naisilla HPV voi ilmetä myös visvasyylinä eli syylämäisinä kondyloomina. Näitä voi esiintyä ulkosynnyttimissä, virtsaputken suulla, emättimessä, peräaukossa ja sen ympäristössä, kerrotaan rokotiitus.net-sivustolla.

Kondyloomat voidaan havaita gynekologisen tutkimuksen yhteydessä. Kondylooma on yleisin sukupuolitauti Suomessa ja sen hoitaminen on vaikeaa. Usein hoitokertoja tarvitaan useita ja kondyloomat uusiutuvat herkästi.

Miten papilloomavirukselta voi suojautua?

– Kondomi estää papilloomaviruksen tartunnan vain limakalvokontaktissa, mutta virus tarttuu myös iholta iholle, kertoo Lehtinen.

Papilloomavirukselta voi suojautua rokotteella. Rokotetta on tarjolla nuorille, 15–26-vuotiaille naisille ja miehille.

– Rokote tarjoaa 95 prosentin suojan HPV-infektioille, ongelmana on vain sen hinta. Apteekista rokote maksaa noin 300–400 euroa.

– Rokote suojaa tartunnalta ja estää tartuttavuuden, mutta ei paranna infektiota. Puolet infektioista ilmenee noin kolmen vuoden kuluessa ensimmäisestä yhdynnästä, kertoo Lehtinen. – Esimerkiksi 30 prosentilla ensimmäisen vuoden opiskelijoista todettiin HPV-tartunta. Yli 25-vuotiaille rokote on hyvin harvoin hyödyllinen.

Irtosolu- eli PAPA-testi

HPV-infektio aiheuttaa solumuutoksia kohdunsuun limakalvoissa. Näitä muutoksia havaitaan ja tutkitaan PAPA-kokeella. Kokeessa otetaan emättimen kautta solunäytteitä kohdunsuulta ja kohdunkaulasta. .

PAPA-koe suositellaan tehtäväksi viimeistään 25 vuoden iässä.

Jos seksikumppani säilyy samana ja kokeen solukuva on normaali, PAPA-koe suositellaan otettavaksi noin kahden, kolmen vuoden välein. Mikäli seksikumppani vaihtuu, PAPA-koetta suositellaan tehtäväksi vuoden kuluttua ensimmäisestä yhdynnästä uuden kumppanin kanssa, riippumatta käytetystä ehkäisystä.

On olemassa myös erityinen HPV-testi, jolla kohdunkaulan näytteestä etsitään papilloomaviruksen DNA:ta.

– Ongelmana on se, etteivät 25–35-vuotiaat osallistu yhteiskunnan järjestämiin HPV-seulontoihin. Tämä näkyy muun muassa siinä, että kohdunkaulansyöpä nuorilla naisilla on jopa kolminkertaistunut viimeisen 10–15-vuoden aikana, kun HPV-infektiot ensin yleistyivät jo 25 vuotta sitten, Lehtinen sanoo.

Teksti: MTV3/Helmi/Vilja Rydman

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat