Osaisitko itse toimia hätätilanteessa? Miehen biletemppu päättyi sairaalareissuun: ”Tunsin sen rinnassani, mutta jatkoin juomista”

Biletemppu päättyi sairaalareissuun, kun nuoren miehen nielemä kolikko juuttui hänen kurkkuunsa, kertoo muiden muassa Metro UK.

Brittiläinen Greig Irvine, 22, sai oppia läksynsä, kun miehen biletemppu ei mennyt ihan putkeen.

Greig oli hauskuuttanut juhlijoita nielemällä kolikoita monet kerrat aiemminkin jo vuoden ajan. Koska kolikko oli aina myöhemmin tullut ulos ulosteen mukana, Greig tuudittautui ajatukseen, että temppu oli turvallinen.

Viimeisimmällä kerralla kolikko kuitenkin juuttui Greigin kurkkuun. Hän pystyi joka tapauksessa hengittämään ja jatkoi juhlimista.

– Tunsin sen rinnassani, mutta jatkoin juomista, Greig sanoo Birmingham Live -sivuston mukaan.

Lääkärit tonkivat kolikon kurkusta


Jos upotus ei näy, voit avata sen tästä.

Juhlitun yön jälkeen Greig huomasi, että kurkkuun juuttunut kolikko oli ei suostunut liikahtamaan. Greig mietti keinoja, jolla saisi itsensä oksentamaan.

– Pääsin kotiin sunnuntaiaamuna, enkä halunnut mennä nukkumaan, sillä pelkäsin tukehtuvani unissasi eikä kukaan olisi paikalla elvyttämässä minua, Greig sanoo.

Greig päätti mennä ensiapuun. Siellä lääkärit paikansivat kolikon röntgenkuvauksessa ja onnistuivat poistamaan sen kurkun kautta pois elimistöstä.

– Minulla oli syyllinen olo, koska siellä oli ihmisiä, jotka todella tarvitsivat apua ennemmin kuin minä tyhmyyteni vuoksi.

Greigin isä nimitteli poikaansa idiootiksi, ja samoin ovat tehneet lukuisat sosiaalisessa mediassa uutista kommentoineet. Enää Greig ei aio nieleskellä kolikoita.

Näin autat henkilöä, jolla on vierasesine hengitysteissä

Kolikon nielleellä Greigillä kävi tuuri. Hän olisi voinut tukehtua biletemppunsa seurauksena.

Hätätilanteessa nopea toiminta voi pelastaa hengen. Mikäli vierasesineen joutuessa hengitysteihin paikalla on useita henkilöitä, jonkun heistä on soitettava välittömästi hätänumeroon 112, samalla kun toinen aloittaa ensiavun antamisen, neuvoo Punainen Risti.

  1. Taivuta autettavan ylävartaloa alaspäin tukien häntä vartalosta. Lyö sen jälkeen kämmenellä napakasti viisi kertaa lapaluiden väliin. Mikäli vierasesine ei poistu tässä vaiheessa nielusta ja olet paikalla yksin, soita 112.
  2. Jatka Heimlichin-otteella. Asetu autettavan taakse ja aseta toinen kätesi nyrkissä autettavan pallean alle. Tartu nyrkkiin toisella kädelläsi ja nykäise rivakalla otteella taakse- ja ylöspäin. Toista nykäisyt tarvittaessa viisi kertaa.

2:02
Videolla näytetään, miten teet Heimlich-otteen.

  1. Jos vierasesine ei poistu, vuorottele tekemällä viisi lyöntiä lapaluiden väliin ja viisi nykäisyä Heimlich-otteella.
  2. Jos henkilö menee tajuttomaksi eikä hengitä normaalisti, aloita elvytys. Muuttuneesta tilanteesta tulee ilmoittaa hätäkeskukseen.

2:23
Videolla näytetään, miten elvytät aikuista.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja