Orpo tapasi Tuskin: Tästä Varsovassa keskusteltiin

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) tapasi Puolan uuden pääministerin Donald Tuskin Varsovassa tänään.

Valtioneuvoston kanslian tiedotteen mukaan ajankohtainen rajatilanne, Ukraina ja Euroopan turvallisuus sekä puolustus nousivat tapaamisen pääaiheiksi.

Orpon mukaan Suomella ja Puolalla on yhteisymmärrys välineellistetyn maahantulon torjumisesta EU:ssa. Puolan rajalle on Suomen tavoin kohdistettu hybridihyökkäys, jossa kolmansien maiden kansalaisia ohjataan pyrkimään rajan yli.

Siinä missä ilmiö on Suomessa jatkunut joitakin kuukausia, se on ollut käynnissä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla useita vuosia.

– On selvää, että tarvitsemme EU-tason keinoja estää ja hallita tilanteita, joissa välineellistettyä maahantuloa käytetään meitä vastaan. Näemme asian hyvin samalla tavalla Puolan kanssa, Orpo sanoo tiedotteessa.

Keskustelussa nousi esiin myös tarve vahvistaa EU:n ulkoraja-alueiden elinvoimaisuutta. Suomessa nämä alueet ovat Itä- ja Pohjois-Suomessa.

Suomella ja Puolalla on EU:n ulkorajavaltioina samankaltaisia haasteita, ja maat aikovat nostaa raja-alueiden elinvoiman keskusteluun EU-tasolla, tiedotteessa kerrotaan.

Sama tilannekuva

Pääministerit myös totesivat tapaamisessa, että mailla on ylipäätään yhteneväinen käsitys Euroopan turvallisuustilanteesta.

Orpo korosti tapaamisen jälkeen järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että Euroopan turvallisuuden parantamiseksi olisi tehtävä ripeästi päätöksiä.

–  Meidän eurooppalaisten on otettava suurempi vastuu turvallisuudestamme. Ymmärrämme tämän hyvin Suomessa ja Puolassa, lähellä Venäjää, Orpo sanoo tiedotteen mukaan.

Hänen mukaansa Euroopan on muun muassa vahvistettava nopeasti puolustusteollisuutta ja vauhditettava ammustuotantoa.

– Tämä mahdollistaa Euroopan tuen jatkumisen Ukrainalle. Vahva oma puolustus myös kasvattaa koko Eurooppaa turvaavaa pelotevaikutusta, Orpo sanoo.

– Suomi on päättänyt kaksinkertaistaa ammustuotantonsa. Näen puolustusteollisuudessa paljon yhteistyömahdollisuuksia Puolan kanssa.

Pääministeri Tusk aloitti tehtävässään joulukuussa. Hän on toiminut Puolan pääministerinä myös aiemmin. Hän oli Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja vuosina 2014–2019.

Lue myös:

    Uusimmat