Oopperavaikuttaja lähetyksessä: Tällaisia ikimuistoisia kommelluksia Oopperajuhlilla on sattunut

Oopperavaikuttaja Pentti Savolainen kertoi Studio55.fi-lähetyksessä, millaisia huvittavia juttuja Savonlinnan Oopperajuhlien historiassa on koettu.

Kesällä tulee kuluneeksi sata vuotta siitä, kun Aino Ackté järjesti ensimmäiset Oopperajuhlat Savonlinnan Olavinlinnassa. Ensimmäinen kausi päättyi vuonna 1930.

– Silloin Aino oli jo kuusissakymmenissä, melko tukevahko ja lopettanut aikaa sitten laulamisen. Näillä juhlilla hänen piti olla ohjaamassa, mutta Hollannin prinssi Henrik tuli yllättäen käymään, ja Aino joutui laulamaan, musiikin asiantuntija Pentti Savolainen kertoi.

Acktén piti esittää Pohjalaisissa nuoren Liisan roolia. Koko kuoro jännitti, miten Jussia esittävä Georg Malmstén selviää Liisan nostamiskohtauksista. Malmstén joutui myös kuiskaamaan Acktén korvaan repliikkejä, kun tämä unohti ne.

Savolainen oli mukana palauttamassa Oopperajuhlia takaisin Savonlinnaan 37 vuotta myöhemmin. Ensimmäinen vuosi sujui hyvin, mutta toisena kesänä vesisade yllätti kattamattoman katsomon.

– Esitettiin Fideliota, ja vettä tuli kuin aisaa taivaalta. Orkesteri ei tietenkään voinut soittaa siinä. Vanhan flyygelin päälle pistettiin neljä keppiä ja hursti siihen päälle. Kun sade valui hurstin päälle, se teki loppuen lopuksi reiän ja vesi valui flyygeliin, Savolainen muisteli.

Vuorosanat saivat koomisen sävyn sateen takia. Pekka Nuotio esitti Florestaa, joka on ollut vangittuna tyrmässä kauan aikaa nälissään ja erityisesti janoissaan. Kun vankilanpäällikkö Rocco tulee paikalle, Florestan ensimmäinen repliikki on: "Olkaa niin armollinen ja antakaa edes pisara vettä".

– Savolaisen kansan suussa esitykselle annettiin nimi Ves-Videlio, ja sillä nimellä kulkee vieläkin historiassa, Savolainen nauroi.

Klikkaa kuvaa ja katso päivän lähetyksestä, minkä esityksen myötä suomalainen ooppera tuli tunnetuksi kansainvälisissä piireissä.

Lue myös:

    Uusimmat