Näin pääset näkemään Olavinlinnan harvinaisemmat sopet

Useat ovat käyneet Olavinlinnassa nauttimassa Oopperajuhlien annista. Siellä järjestetään tapahtumia kuitenkin ympäri vuoden. Tapahtumatuottaja Anne Paulasuo kertoo, miksi Olavinlinnaan kannattaa tutustua kesäsesongin ulkopuolella.

Usein oppaan työssä toimiessa tulee toivottua, että yleisö kävisi Olavinlinnassa myös muulloin kuin kesäkaudella. Yleisöopastusryhmät ovat kesällä kovin suuret, eikä opas ehdi silloin välttämättä kertoa linnasta kuin niin sanotut perusasiat.

Olavinlinna on avoinna ympäri vuoden, ja myös yleisöopastuksia järjestetään. Olavinlinnassa kävi vuonna 2011 reilu 83 000 turistia. Tässä luvussa eivät ole mukana Savonlinnan Oopperajuhlien eivätkä muiden ulkopuolisten festivaalijärjestäjien kävijät.

Voi olla, että joskus talven hiljaisena hetkenä yleisöopastuksella on vain kourallinen asiakkaita. Silloin on mahdollista päästä oppaan johdolla käymään osittain myös sellaisissa tiloissa, joihin ei ehditä mennä kesäsesongin aikana.

Talvella opas ehtii kertoa yleisöopastuksen aikana sellaisia seikkoja linnasta ja sen elämästä, joista kesäaikana ei ehditä puhua lainkaan. Voisi väittää, että monet kerrat Oopperajuhlilla tai vain kesäaikaan Olavinlinnassa vieraillut henkilö kokee taatusti elämyksen, jos hän joskus voi vierailla linnassa talvikaudella.

Toimii myös juhlapaikkana

Linna tuoksuu, kuulostaa ja näyttää erilaiselta eri vuodenaikoina. Savonlinnan Oopperajuhlien henkilökunta saattaa esitellä Olavinlinnaa talviaikana ulkomaalaisten oopperatalojen henkilökunnalle, joka vierailee seuraavana kesänä Oopperajuhlilla.

Elämys on heillekin vertaansa vailla. On haastavaa kuvitella talvella tyhjällä Isolla linnanpihalla seisoessaan, että juuri tällä paikalla järjestetään kesällä kansainväliset korkean tason oopperajuhlat.

Olavinlinnan tiloja vuokrataan ympäri vuoden erilaisiin tilaisuuksiin kuten perhejuhliin ja kokouksiin. On ilo tavata opaskierroksilla sellaisia asiakkaita, jotka kertovat viettäneensä linnassa häitään. Monet hääparit ovat järjestäneet linnassa myös häitä seuraavan luonnon kiertokulkuun kuuluvan juhlan eli ristiäiset.

Tapahtumia

Vuoden aloittaa koko perheen ohjelmallinen ilmaistapahtuma Kolmen linnan loppiainen, jossa kävi tänä vuonna noin 1 700 henkilöä. Tänä vuonna järjestettiin ensimmäiset Olavinlinnan Pääsiäismarkkinat, josta on tuleva vuosittainen tapahtuma.

Elokuun lopussa on Linnapäivä, jonka järjestäjiä ovat Museovirasto, Olavinlinnan lisäksi muun muassa Itä-Suomen yliopisto ja Savonlinnan kulttuuritoimi. Ohjelma varmistuu myöhemmin, mutta tiedossa on ainakin yleisökonsertti Torni Rock Olavinlinnan Isolla linnanpihalla.

Vuoden lopussa järjestetään perinteiset Tuomaan markkinat.

Lue myös:

    Uusimmat