Onko vauvalla nälkä? Asiantuntijat listaavat selkeät merkit: "Tässä kohtaa viimeistään kannattaa hoksata..."

Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä 2:01
KATSO VIDEO: Vauvan nälkäviestit: Näistä merkeistä huomaat, onko vauvalla nälkä

Keväällä 2022 järjestetyillä Lapsimessuilla nostettiin puheenaiheeksi muun muassa vauvojen viestintä. Imetyksen tuki ry:n asiantuntijat kertoivat, miten jokainen vanhempi voi oppia tunnistamaan esimerkiksi vauvan nälkäviestejä. Viestiikö vauva nälästä, vai onko kyse jostain muusta?

Osa vanhemmista kertoo ymmärtävänsä heti itkun sävystä, mikä vauvalla on hätänä – toisille kaikki itkut kuulostavat korvaan ihan samanlaisilta. Kuten MTV Uutisten sivuilla aiemmin kerrottiin, vauvan viestien tulkitseminen ei todellakaan ole aina helppoa. Imetyksen tuen asiantuntijat Anna Groundstroem ja Niina Pöyhönen kertoivat keväällä 2022 järjestetyillä Lapsimessuilla, miten oman vauvan viestejä voi oppia tulkitsemaan. Kun vauvan viestin ymmärtää ajoissa, saattaa kaikista voimakkaimmalta viestiltä, itkulta, välttyä.

– Vauvojen viestinnässä on paljon universaaleja, kaikille vauvoille yhteisiä piirteitä. Mutta ihan pienestä pitäen oman vauvan temperamentti tietenkin vaikuttaa viestintään ja etenkin viestien voimakkuuteen, Pöyhönen kertoi Lapsimessuilla järjestetyllä luennolla.

Opi ennakoimaan vauvan nälkä

On syytä muistaa, että kukaan ei ole seppä syntyessään. On siis täysin luonnollista, että tuore vanhempi ei heti pääse jyvälle oman vauvansa viesteistä. Mitä enemmän vauvaan tutustuu ja hänen kanssaan kommunikoi, sitä helpommin oppii myös tunnistamaan hienovaraisia eleitä ja merkkejä, jotka kertovat esimerkiksi nälästä.

Pöyhösen mukaan ihokontaktissa huomataan yleensä helpommin vauvan hento nälkäviesti. Tällöin vauva otetaan rinnalle tai tarjotaan maitoa muulla tavalla ennen kuin vauva pääsee kiihtymään hirveän nälkäiseksi. 

– Silloin me saamme rinnalle paljon tyytyväisemmän vauvan, joka pystyy myös paljon paremmin opettelemaan sitä uutta taitoa, eli syömistä.

Vauvan nälkäviestit: "Tässä kohtaa viimeistään kannattaa hoksata, että nyt vauvalla on nälkä"

Usein pieni vauva antaa ensimmäisiä nälkäviestejään jo silloin, kun on vasta heräilemässä uniltaan. 

– Vähän puoliuninen vauva alkaa käännellä päätä vähän puolelta toiselle, ja kieli saattaa tulla ulos suusta. Vauva saattaa alkaa hieman imeskelemään sormiaan. Ne on jo ihan ensimmäisiä nälkäviestejä. Vauvan voisi oikein hyvin vaikka pikkasen puoliunisena nostaa syömään jo siinä vaiheessa.

Seuraavaksi vauva jo hieman tehostaakin nälkäviestejään.

– Tämä on sellainen vaihe, että tässä kohtaa viimeistään kannattaa hoksata, että nyt vauvalla on nälkä.

Millaisia ovat vauvan voimistuvat nälkäviestit? Katso videolta yltä Imetyksen tuen asiantuntijoiden selkeä listä vauvan nälkäviesteistä.

Katso myös: Vauvantahtinen pulloruokinta – näin tarkkailet ja tunnistat vauvan viestejä, jos syötät lasta pullosta

Vauvantahtinen pulloruokinta – näin tunnistat vauvan viestejä, jos syötät lasta pullosta 2:00
Miten vauvaa syötetään pullolla?

Lue myös:

    Uusimmat