Mainos

Onko poliisin suojavarustus riittävä? "Poliisi ei pysty toimimaan, jos suojaus on täydellinen"

3:02

Poliisi joutuu Suomessa selvittämään aseellista tilannetta joka viikko. Poliisitarkastajan mukaan poliisilla on välineet ja varusteet suojautua ampumistilanteissa, mutta mikään suoja ei ole aukoton.

–  Poliisien varustus on mitoitettu todennäköisiä kohdattavia uhkia kohtaan kansainvälisten standardien mukaan. Me emme koskaan tiedä, mitä siellä on vastassa, Poliisitarkastaja Marko Savolainen Poliisihallituksesta kommentoi MTV3-kanavan Huomenta Suomessa.

Suomessa tapahtui viikonloppuna harvinainen poliisisurma, kun noin 30-vuotias poliisimies kuoli ammuskelussa Vihdissä myöhään perjantaina. MTV Uutisten tietojen mukaan epäilty ampuja, 67-vuotias Jorma Nyfors, käytti rynnäkkökivääriä. 

– Sarjatuliase on yksi ikävä vaihtoehto. Olennainen on se ammus, mitä on käytetty. Onko ammus tehty läpäisemään. Se ratkaisee, suojaavatko välineet vai ei, Savolainen jatkaa.

Ammuskelussa toinen poliisi loukkaantui vakavasti. Nyfors löytyi myöhemmin kuolleena; hänen epäillään ampuneen itsensä. Savolaisen mukaan poliisin toimintakyky kärsisi, jos varustusta vahvistettaisiin.

– Jatkuvaa tasapainoilua poliisin toimintakyvyn ja suojaamisen välillä. Jos rakennetaan täydellisesti suojattu, ei pystytä enää toimimaan.

2:45

Savolaisen mukaan Suomesta löytyy vuosittain noin kymmenen luvatonta sarjatuliasetta.

– Erityisesti rynnäkkökiväärityyppisiä. Täytyy muistaa että yksikin on liikaa ja yhdelläkin saadaan pahaa jälkeä aikaa.

Poliisin turvallisuustilanne ei Savolaisen mielestä ole olennaisesti muuttunut, vaikka "näppituntuman" perusteella voimankäyttöön joudutaan turvautumaan koko ajan enemmän.

– Näitä aseellisia tilanteita on joka viikko. Kyseessä on yksi poliisin perustöistä. Aina ei ole oikeasta aseesta kyse, mutta näitä on. Tilastoissa väkivaltainen vastustaminen on ennallaan viime vuoteen verrattuna. Murhan yrityksiä enemmän, mutta niitä on niin vähän, ettei kyse ole mistään ilmiöstä, Savolainen selventää.

1:32

1:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.