Postinjakajanaisen surma edelleen mysteeri – tällaisia henkirikoksia Suomessa on työpaikoilla tapahtunut

MTV:n rikostoimittajat: Postinjakajan murhan uudet käänteet 9:29
Poliisi pitää mahdollisena, että murhaaja on saattanut kertoa teostaan jollekin. Miksi? Katso Rikostoimittajat-keskustelu yltä.

Henkirikoksen uhriksi joutuminen työvuorossa on erittäin harvinaista. MTV Uutiset kokosi listan tunnetuimmista tapauksista, jossa henkilö on surmattu työtehtävien yhteydessä. 

Vantaalla viime syksynä tapahtunut postinjakajan murha on edelleen ratkaisematta. Tutkinnanjohtaja, KRP:n rikosylikomisario Olli Töyräs kertoo, että tutkintaa tehdään jatkuvasti, mutta mitään ratkaisevaa läpimurtoa ei ole saavutettu. Tapauksen tutkinta siirrettiin KRP:lle maaliskuussa.

– Duunia on tehty koko kevät ja alkukesä, mutta mitään uutta tiedotettavaa ei tässä vaiheessa ole, Töyräs toteaa.

Tummiin vaatteisiin sonnustautunut henkilö hyökkäsi työvuorossa olleen 24-vuotiaan postinkantajanaisen kimppuun Vantaan Myyrmäessä viime marraskuussa keskellä yötä. Uhrille tehtiin silmitöntä väkivaltaa ja hän kuoli myöhemmin sairaalassa.

Henkirikoksen uhriksi joutuminen työvuorossa on erittäin harvinaista. MTV Uutiset kokosi listan tunnetuimmista tapauksista, jossa henkilö on surmattu työtehtävien yhteydessä. 

Asikkalan Salonsaaressa tapahtui henkirikos viime vuoden elokuussa. Uhri oli taksinkuljettajana toiminut 20-vuotias nainen. Teosta epäiltynä otettiin kiinni 24-vuotias mies, jonka nainen oli ottanut taksinsa kyytiin Lahden keskustasta. Murhan lisäksi miestä epäillään törkeästä raiskauksesta. Hän on poliisin mukaan toiminut aiemmin taksinkuljettajana. Jutun esitutkinta valmistui maaliskuun alussa.

Taksinkuljettaja surmattiin raa’asti myös lokakuussa 2001. 20-vuotias helsinkiläismies oli ottanut matkustajan kyytiin Helsingissä ja matka jatkui myöhään illalla Lahteen. Tilataksityyppinen auto ja kuljettaja löydettiin myöhemmin Päijät-Hämeen keskussairaalan kupeesta.

– Se oli silmitön ampumistapaus, nuoresta miehestä löytyi 38 luodinreikää. Juttu oli vaikea, koska ei tiedetty milloin miestä oli ammuttu ja missä. Oliko murhaaja lähtenyt kyytiin Helsingistä vai Lahdesta ja oliko kyydissä ollut useampia ihmisiä, muisteli tutkinnanjohtaja Juha Rautaheimo vuosia myöhemmin MTV:lle.

Tekijän jäljille päästiin, kun hänen tiedettiin omistavan samanlaisen aseen, jolla murha oli tehty. Samoihin aikoihin hänet ilmoitettiin kadonneeksi. Lopulta 26-vuotias mies löytyi Thaimaasta. Mies tuomittiin Helsingin käräjäoikeudessa vuonna 2003 murhasta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Hovioikeus päästi hänet ehdonalaiseen vapauteen vuonna 2015.

Tuusulassa tapahtui veriteko teknologiateollisuuden alan tehtaalla marraskuussa 2021.

Työpäivän jälkeen 38-vuotias mies hyökkäsi 60-vuotiaan työkaverinsa kimppuun työpaikan parkkialueella. Uhri oli lähdössä tuolloin töistä ja hän tuli yllätetyksi pimeällä pihalla. Veriteko tehtiin veitsellä ja uhria lyötiin useita kertoja. 

Mies myönsi kuulusteluissa teon. Kuulusteluissa hän oli kertonut motiiviksi työpaikkakiusaamisen, mutta oikeudenkäynnistä tästä ei saatu selkeää näyttöä. Hänet todettiin mielentilatutkimuksessa syyntakeettomaksi.

Poliisin ammattiin liittyy myös riskejä ja työtehtävissä on kuollut muutama poliisi 2000-luvun aikana. Kesäkuun 17. päivä vuonna 2016 Vihdissä tapahtui ampumavälikohtaus myöhään illalla, kun neljä poliisia avasi aseistautuneeksi epäillyn 67-vuotiaan Jorma Nyforsin asunnon ulko-oven.

Ennen tätä alue oli ollut eristettynä ja poliisi oli yrittänyt saada yhteyden Nyforsiin ja tämän vaimoon. Mies alkoi yhtäkkiä ampua asunnosta ulko-ovella olevia poliiseja kohti rynnäkkökiväärillä. Poliisi vastasi tähän ampumalla useita laukauksia. Yksi poliiseista haavoittui heti ovea avattaessa Nyforsin ampumasta rynnäkkökiväärin luodista ja hän siirtyi suojaan asunnon piha-alueelta. 

Vanhempi konstaapeli Tomi Keskinen yritti auttaa vamman saanutta kollegaansa. Tässä tilanteessa Nyfors ampui Keskistä selkään noin parinkymmenen metrin etäisyydeltä. Keskinen menehtyi heti keskivartaloon osuneesta luodista.

Poliisi löysi ampujaksi epäillyn Nyforsin yöllä kiinteistön pihalta. Poliisin mukaan hän oli surmannut itsensä rynnäkkökiväärillä.

Työssä surmatut ammattiryhmittäin 2003–2018

Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin kokoaman henkirikosseurannan mukaan vuosien 2003 ja 2018 välisenä aikana Suomessa surmattiin kaikkiaan 28 ihmistä työtehtävien yhteydessä. 

Uhreista 18 oli miehiä ja 10 naista. Ammattiryhmistä eniten uhreja löytyi yksityisyrittäjistä, joita surmattiin viisi. Lisäksi 16 opiskelijaa sai surmansa oppilaitoksessa tarkastelujakson aikana.

Lue myös:

    Uusimmat