Ongelmia tomaattien kasvatuksessa? Ravitse kasvia aspiriinilla!

Ongelmat tomaattien kasvatuksessa aiheuttavat päänvaivaa monille puutarhureille. Erilaiset taudit voivat heikentää tai jopa tuhota koko tomaattisadon hetkessä. Ratkaisu ongelmiin saattaa kuitenkin löytyä lähes jokaisen lääkekaapista.

Maailman yleisin tulehduskipulääke asetyylisalisyylihappo, tuttavallisemmin aspiriini, lievittää ihmisten kipuja, ja tutkijoiden mukaan auttaa myös tomaatteja kukoistamaan.

Tutkijoiden mukaan tomaatin ravitseminen aspiriinilla pitää taudit loitolla kasvista ja parantaa tomaattisatoa.

Puutarhurit kehottavat ruiskuttamaan tomaattien päälle aspiriiniliuosta, tai liuottamaan tomaatinsiemeniä ennen kylvöä aspiriinilioksessa.

Aspiriini torjuu erityisen tehokkaasti perunaruttoa, tuhoisaa sienitautia, joka voi tuhota koko sadon yhdessä päivässä.

Perunaruton yleiset tomaatteihin iskevät tautimuodot Fusarium ja Verticillium voivat tarttua hyvin nopeasti kasveihin itiöiden levitessä tuulen avulla.

Yhdysvaltain maatalousministeriön tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan aspiriinilioksen suihkuttaminen tomaattien päälle vähentää perunaruton esiintymistä kasveissa 47 prosentilla.

Kasvien C-vitamiinipitoisuus kasvaa

Tutkijat Gorganin yliopistosta Iranista ovat myös havainneet, että salisyylihappo on voimakas ”hormoni”, joka kasvattaa huomattavasti tomaattisatoa.

Gorganin yliopiston tutkimuksen mukaan tomaattien ravitseminen aspiriinilla lisäsi kasvua ja kasvatettavien tomaattien C-vitamimiinipitoisuuksia. Tutkimus julkaistiin International Journal of Agriculture and Crop Sciences -lehdessä.

Kasvitieteiden professori Rebecca Brown Rhode Islandin yliopistosta suosittelee, että neljään ja puoleen litraan vettä lisättäisiin 250-500 milligrammaa aspiriinia, ja liuosta ruiskutettaisiin kasvien päälle kaksi tai kolme kertaa kuukaudessa.

Jos tomaatteihin iskee perunarutto, sen huomaa nopeasti. Kasvin lehdet ja varret alkavat mädäntyä ja luhistuvat. Tomaatin raakileisiin ilmestyy ruskeita laikkuja, ja kypsät hedelmät pilaantuvat.

Kun kasvi on saanut tartunnan, sitä ei voi enää parantaa. Sairastuneet kasvit pitää heittää energiajätteeseen tai polttaa. Kasveja ei kannata heittää kompostiin, sillä itiöt voivat selvityä elossa pitkän aikaa, ja taudit voivat siirtyä mullan kautta seuraavan vuoden satoon.

Lue myös:

    Uusimmat