Nyt kannattaa hyödyntää luonnon ilmaisia antimia ruoanlaitossa. Tee villiyrttipestoa ja testaa takuuvarmat nokkosletut.
Toukokuu on erilaisten villiyrttien ja -vihannesten kulta-aikaa. Huomenta Suomessa perehdyttiin toukokuussa 2024 näiden syötävien herkkujen saloihin luonnontuoteneuvoja Maija Suomelan johdolla.
Suomela suositteli kokeilemaan muun muassa monien pihoilta ja puutarhoista tuttua vuohenputkea ruoanlaitossa.
– Tähän kannattaa tutustua! Vuohenputki on aivan erinomainen villivihannes vaikka mihin eri käyttöön. Sitten tietysti nokkonen on nyt parhaassa sesongissa.
Tiesitkö? Vuohenputken lajinimi podagraria viittaa latinankieliseen sanaan "podagra", joka tarkoittaa kihtiä. Kasvia on perinteisesti käytetty kihtilääkkeenä. Vuohenputkea on viljelty keskiajalla luostaripuutarhoissa, ja Suomessakin viljelyä on ilmeisesti harjoitettu vielä 1900-luvulla. Vuohenputki kuuluu kauppayrtteihin.
Vuohenputkea voi tuoreeltaan käyttää muun muassa salaattiin tai pestoon. Suomela suosittelee sekoittamaan vuohenputkea vaikka basilikan kanssa, jos ei uskalla käyttää pelkkää villivihannesta. Asiantuntijan mukaan vuohenputkesta voi leipoa myös erinomaisen piirakan.

