Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nyt on villiä! Saat ruokaa puoli-ilmaiseksi, jos teet näin

Erilaisia villiyrttejä voi hyödyntää esimerkiksi itse tehdyssä pestossa.
Erilaisia villiyrttejä voi hyödyntää esimerkiksi itse tehdyssä pestossa. Shutterstock
Julkaistu 21.05.2025 11:26

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Nyt kannattaa hyödyntää luonnon ilmaisia antimia ruoanlaitossa. Tee villiyrttipestoa ja testaa takuuvarmat nokkosletut. 

Toukokuu on erilaisten villiyrttien ja -vihannesten kulta-aikaa. Huomenta Suomessa perehdyttiin toukokuussa 2024 näiden syötävien herkkujen saloihin luonnontuoteneuvoja Maija Suomelan johdolla. 

Suomela suositteli kokeilemaan muun muassa monien pihoilta ja puutarhoista tuttua vuohenputkea ruoanlaitossa.

– Tähän kannattaa tutustua! Vuohenputki on aivan erinomainen villivihannes vaikka mihin eri käyttöön. Sitten tietysti nokkonen on nyt parhaassa sesongissa.

Tiesitkö? Vuohenputken lajinimi podagraria viittaa latinankieliseen sanaan "podagra", joka tarkoittaa kihtiä. Kasvia on perinteisesti käytetty kihtilääkkeenä. Vuohenputkea on viljelty keskiajalla luostaripuutarhoissa, ja Suomessakin viljelyä on ilmeisesti harjoitettu vielä 1900-luvulla. Vuohenputki kuuluu kauppayrtteihin.

Vuohenputkea voi tuoreeltaan käyttää muun muassa salaattiin tai pestoon. Suomela suosittelee sekoittamaan vuohenputkea vaikka basilikan kanssa, jos ei uskalla käyttää pelkkää villivihannesta. Asiantuntijan mukaan vuohenputkesta voi leipoa myös erinomaisen piirakan. 

Nappaa ohje: Hanin villiyrttipesto

Takuuvarma lajitunnistus tärkeää – varo myrkyllistä näköislajia

Tärkeintä kaikenlaisia villivihanneksia poimittaessa on, että kasvin tunnistaa sataprosenttisesti.

– Se on erittäin tärkeää. Kaikissa kasveissa on monia tuntomerkkejä, jotka pitää kaikki tietää. Kaiken pitää täsmätä. Kasvutapa on yksi ja myös kasvupaikka. Vuohenputkella on kourumainen varsi. Siinä on kolme lehdykkää, Suomela kuvaili. 

Suomela muistuttaa, että vuohenputkellakin on monia sukulaiskasveja, joista osa on myrkyllisiä – jopa tappavan myrkyllisiä. Marttojen mukaan näköislajeista esimerkiksi hukanputki, myrkkykatko ja myrkkykeiso ovat erittäin myrkyllisiä.

Villiyrttejä ja -vihanneksia poimiessa on syytä ottaa huomioon myös jokaisenoikeudet.

Lue myös: Löytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"

Herkulliset ja edulliset nokkosletut

PinaattiletutTestaa nokkoslettuja!MTV

Suomalaiset rakastavat kaupan pinaattilettuja, mutta niiden valmistamista kannattaa ehdottomasti testata itsekkin. 

Keväällä ja alkukesästä kannattaa lättyjen raaka-aineeksi kokeilla myös nokkosta! Moni mieltää nokkosen pihamaan polttavaksi riesaksi, vaikka todellisuudessa kasvi on monipuolinen terveyspommi.

Martat muistuttavat, että nokkonen ei maksa kuin keräämisen vaivan, ja siinä on pinaattiin verrattuna monin verroin enemmän ravintoaineita. Esimerkiksi C-vitamiinia siinä on 175–200 milligrammaa per 100 grammaa syötävää kasvinosaa. Pinaatissa vastaava arvo on 45 milligrammaa.

Ruoaksi valmistettaessa nokkoset on hyvä ensin kiehauttaa vähässä vedessä noin 30 sekunnin ajan, ja valuttaa ne hyvin siivilässä. Nokkosia voi käyttää monenlaisiin ruokiin ja leivonnaisiin, keittoihin, munakkaisiin, ohukaisiin, piirakoihin, suolaisiin kekseihin ja sämpylätaikinoihin. 

Nappaa ohje: Pinaattiletut ja nokkosletut  – itse tehdyt voittavat kaupan versiot mennen tullen!

Katso myös: Luonnon oma aarreaitta – miten käyttää villivihanneksia?

8:56Luonnon oma aarreaitta – miten käyttää villivihanneksia?Luonnontuoteneuvoja Maija Suomela antoi vinkit villiyrttien käyttöön.

Lisää aiheesta:

"Voit jättää basilikan kauppaan" – näin suosikkiyrtti kannattaa nyt korvata"Köyhän miehen parsa" yllättää – oletko testannut?Löytyykö pihaltasi? Yleinen "rikkaruoho" onkin superherkku: "Nyt on juuri paras hetki"Käveletkö sinä luonnon ruoka-aitan ohi päivittäin? Asiantuntija antaa vinkit villiyrttien käyttöön: "Moninkertaisesti enemmän ravintoaineita kuin pinaatissa"Takapihan villiyrtit ovat nyt parhaimmillaan – näin hyödynnät luonnon vitamiinipommit keittiössäTakapihaltasi voi löytyä jo nyt ilmaista herkkua – "todella hyvää ja ravintorikasta ruokaa!"
RuokaKasviksetYrtitMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • 10:12
    Ravintolat

    Eroon sunnuntailisästä? Ravintola-alan kovin kipukohta puhuttaa – työntekijöillä silti huippufiilis

  • 08:09
    Kasvikset

    Kevyttä ja kuitupitoista: Ostoskärryihin kannattaa nyt lapata edullista superruokaa

  • Eilen16:45
    Ruokamatkailu

    Yksi suomalainen ruoka jakaa totaalisesti turistien mielipiteet: "En voi syödä"

  • Eilen12:58
    Kiina

    Tomaattikohu kiehahti yli: Kiina hukkuu nyt omaan pyreeseensä

  • Eilen06:29
    Nuoret

    Helsinkiläisnuorten ostama lounasruoka voi pöyristyttää