Olut auttaa saunojaa: Hyvä palautusjuoma pieninä määrinä

Saunoessa hien mukana kehosta haihtuu nesteitä ja elimistölle tärkeitä hivenaineita ja suoloja. Riittävällä nestetankkauksella yöttömän yön juhlija jaksaa nauttia löylyistä pitkään.

Kovissa löylyissä saattaa iskeä heikotus, ellei ennen saunomista ole muistanut hörppiä tarpeeksi nesteitä. Vaikka saunominen on kehon kokonaisvaltainen rentoutuskeino, saattaa nestetasapainon heitteleminen johtaa kropan stressitilaan.

– Mieli saattaa virkistyä saunoessa, mutta keho ei, ellei muista juoda tarpeeksi nesteitä. Väkevien alkoholijuomien nauttiminen saunassa on paitsi terveys- myös turvallisuusriski. Paras janonsammuttaja on ensisijaisesti vesi, Suomen Saunaseuran toiminnanjohtajan pestistä vastikään eläkkeelle jäänyt Seppo Pukkila muistuttaa.

Monella saunaelämyksen kruunaa kuitenkin alkoholia sisältävä kylmä mallasjuoma. Pukkila ei tyrmää perinteistä saunaoluen naukkailua.

– Olut on itse asiassa kohtuullisen pieninä määrinä nautittuna hyvä palautusjuoma saunan jälkeen tai vilvoitellessa. Keho ottaa oluesta takaisin hikoilun mukana menetettyjä hivenaineita. Väkevät alkoholijuomat sen sijaan kuivattavat kroppaa entisestään ja lisäävät nestehukan riskiä.

Pelkällä nestetankkauksella ei kuitenkaan pötki pitkälle, jos tavoitteena on nauttia löylyistä pitkän kaavan mukaan. Pukkila vinkkaakin hankkimaan saunomisen välisille vilvoittelutauoille sopivaa suolaista pikkupurtavaa.

– Perinteisesti makkara ja suolakurkku ovat pitäneet saunojat voimissaan jo vuosikausia, Pukkila naurahtaa.

Tanja Korpela/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat