Olitko luokkasi lyhyimpiä? Lapsuusiän pituus yhteydessä myöhempiin aivoverenkiertohäiriöihin

Tanskalaistutkimus osoittaa, että lyhyet lapset ovat tavallista suuremmassa vaarassa sairastua aivoverenkiertohäiriöihin aikuisena. Samanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin huomattavasti pienemmissä tutkimuksissa.

Nyt tehty ja Stroke-lehdessä julkaistu tutkimus kattoi yli 300 000:n vuosina 1930–1989 syntyneen tanskalaiskoululaisen terveystiedot.

Lasten pituudet oli mitattu heidän ollessaan 7-, 10-, ja 13-vuotiaita. Aivoverenkiertohäiriöiden kehittymistä tarkasteltiin ikävuodet 25–83.

Riski sairastua aivoinfarktiin oli suurentunut osallistujilla, jotka olivat olleet ikäisekseen noin viisi senttimetriä keskimääräistä lyhempiä lapsena. Miehillä lyhyys liittyi myös suurentuneeseen aivoverenvuotojen vaaraan.

Yhteys havaittiin riippumatta siitä, missä iässä pituus oli mitattu. Pituuden muutokset eivät vaikuttaneet sairastumisriskeihin.

Yhdessä aiempien tutkimusten kanssa tanskalaisten tulokset viittaavat siihen, että lapsuusiän pituudella on yhteys myöhempään riskiin sairastua aivoverenkiertohäiriöihin. Tulokset eivät kuitenkaan osoita, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Yksi selitys voi löytyä sosioekonomisista eroista. Geneettisesti lyhyet miehet ovat tutkimusten perusteella usein vähemmän koulutettuja, vähemmän tienaavia ja vähemmän arvostetuissa töissä kuin pidemmät.

Pituuteen vaikuttavat kuitenkin hyvin monet tekijät, joten tutkimuksista on vaikea päätellä, mistä yhteys tarkalleen johtuu.

Copyright Duodecim 2017. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.​​​​​​​

Miten estän aivoinfarktin? Video alla

Neurologian professori kertoi aivoinfarktin estämisen keinoista Studio55.fi-ohjelmassa vuonna 2015. Katso haastattelu!

Miten estän aivoinfarktin? 25:30

Lue myös:

    Uusimmat