"Olisin tässä tunnustamassa": Lenkkeilijää puukottaneet teinit soittivat itse hätänumeroon – katso, miten puhelu hätäkeskuksen kanssa eteni

Kaupin teinipuukottajat antautuivat itse – näin puhelu hätäkeskukseen eteni 0:56
Nuoret tunnustivat teon ja halusivat antautua: Katso videolta, miten hätäkeskuspäivystäjä reagoi

"Olisin tässä tunnustamassa tommosta puukotusta". Näillä sanoilla alkoi 17-vuotiaan nuorukaisen hätäkeskuspuhelu. Tuntia aiemmin kaksikon uhriksi oli joutunut täysin sivullinen kolmekymppinen mies.

Tekoaikaan 16- ja 17-vuotiaita poikia syytetään murhan yrityksestä Tampereen Kaupin ulkoilualueella. Tapausta alettiin maanantaina käsitellä Pirkanmaan käräjäoikeudessa. 

Poikien epäillään puukottaneen kolmekymppistä lenkkeilijämiestä Rauhaniemen venesataman läheisyydessä keskipäivän jälkeen syyskuun 29. päivänä viime vuonna.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että nuoret kävelivät lenkkeilijää rinnatusten vastaan ja pysäyttivät hänet.

Mies luuli ensin, että nuorukaisilla on jokin hätänä. 

– Olin lähteny lenkille ja juoksulenkillä vastaan tuli kaksi tummiin pukeutunutta nuorta miestä. Ja toinen miehistä kysyi, onko mulla rahaa ja samanaikaisesti ne ajo, niinkun sai pysäytettyä, mun juoksun siihen, hän kertoi kuulusteluissa.

– Vastasin, että ei oo rahaa, että mulla on vaan avain mukana. Ja ihan samanaikasesti sillä toisella oli jo puukko kädessä ja se löi mua rintaan.

Tilanne eskaloitui siten, että uhri kaatui maahan. Syytteen mukaan nuorempi pojista piti kiinni ja vanhempi puukotti uhria neljästi. Uhri sai potkaistua toista tekijää ja pääsi pakenemaan.

– Juoksin sinne alaspäin rantaan, lyyhistyin sitten sinne ja huusin, että soittakaa ambulanssi.

Hätäkeskus sai puukotuksesta sivullisten tekemän ensimmäisen ilmoituksen kello 13.03.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Uho laantui

Ulkoilualueen tuntumassa liikuskellessaan kaksikko oli uhkaillut myös vauvan kanssa liikkeellä ollutta naista ja useasta henkilöstä koostuvaa kuvausryhmää.

Naiselle he olivat todenneet, etteivät aio puukottaa naispuolista henkilöä.

Puukkoa käyttänyt nuori oli myös ladannut Snapchatiin videon teon jälkeen, jossa kertoi tapahtuneesta retostelevaan sävyyn.

Uho vaikuttaa sittemmin laantuneen.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että vanhempi epäillyistä soitti noin tunti puukotuksen jälkeen, kello 13.56 hätäkeskukseen. Hän kertoi syyllistyneensä kaverinsa kanssa puukotukseen.

Nuorukainen kertoi, että he tahtovat antautua ja kertoivat sijaintinsa. Kaksikko otettiin kiinni kahdeksan minuuttia myöhemmin. 

Hätäkeskuspuhelun litteraatio löytyy poliisin esitutkintapöytäkirjasta. Näin keskustelu alkoi: 

– Hätäkeskus.

– Moikka mää olisin tässä tunnustamassa tommosta puukotusta ja ryöstön yrityksiä. Alko vähän kaduttaa, että...

– Selvä. Missä oot tällä hetkellä?

Katso epäillyn ja hätäkeskuspäivystäjän välinen koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Poliisi kertoi kiinniotosta

Myös poikien kiinniottoon osallistunutta vanhempaa konstaapelia kuultiin esitutkinnassa. Hän oli nuorempaa epäiltyä autoon taluttaessaan kysynyt teon motiivia.

– Hän vielä täsmensi, että hänen kaverinsa oli ollut varsinaisesti puukottaja. Kysyin, miksi he niin olivat tehneet ja hän kertoi, että heillä oli sellainen aggressiivinen olo ja he halusivat tehdä jotain, poliisi kertoi. 

– Hän oli siinä tilanteessa ihan neutraalin oloinen, kuulosti ihan ns. normaalilta pojalta ja käyttäytyi asiallisesti.

Vanhempi epäillyistä puolestaan sanoi kiinnioton jälkeen, että hänellä on edelleen paha ja agressiiivinen olo. Tämä olo oli nuorukaisen mukaan jatkunut jo pidemmän ajan.

Häneltä kysyttiin kuulusteluissa, miksi hän päätyi soittamaan hätäkeskukseen.

– No kun mä halusin antautua ja selvittää sen asian.

Pojat vietiin rikoksesta epäiltyinä Tampereen pääpoliisiasemalle.

Pirkanmaan käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa 19. toukokuuta.

Lue myös:

    Uusimmat