Syyte: Teinipojat yrittivät murhata lenkkeilijän Tampereella – toinen piti kiinni, toinen löi puukolla

Tampereen Kaupissa ulkoilijat järkyttyivät murhayrityksestä, josta epäillään alaikäisiä poikia:"Jossain on mätää" 2:13
MTV Uutiset Live: Teinipojat kylvivät kauhua lenkkeilyalueella Tampereen Kaupissa

Tampereella tapahtui syyskuun lopussa murhan yritys, jota puidaan nyt Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Syyttäjän mukaan teinipoikakaksikon tavoitteena oli tappaa ja ryöstää satunnainen vastaantulija.

Syytteen mukaan tekoaikaan 16- ja 17-vuotiaat pojat puukottivat heille entuudestaan tuntematonta keski-ikäistä miestä Kaupin ulkoilualueella keskellä kirkasta päivää.

Lisäksi he olivat uhkailleet muitakin vastaantulijoita.

Syytteen mukaan pojat olivat laatineet ennalta suunitelman, jonka mukaan he menisivät Kaupin ulkoilualueelle tarkoituksenaan tappaa ja ryöstää aikuinen mieshenkilö. Tekoa varten he olivat varustautuneet hankkimalla puukon.

Syytteen mukaan nuoret pysäyttivät lenkillä olleen keski-ikäisen miehen ja pyysivät häneltä rahaa ja avaimia. Toinen pojista oli pitänyt miehestä kiinni ja toinen lyönyt puukolla kahdesti rinnan alueelle.

Iskujen jälkeen mies kaatui maahan selälleen ja yritti paeta. Tässä vaiheessa puukkoa käyttänyt nuori löi häntä syytteen mukaan kahdesti selän alueelle. Toinen pojista repi miestä vaatteista ja yritti lyödä häntä nyrkillä.

Uhri pääsi ylös ja juoksi pakoon. Syytteen mukaan nuoret lähtivät miehen perään, mutta eivät enää tavoittaneet häntä. Ulkopuoliset henkilöt hälyttivät miehelle ambulanssin, ja hän pääsi nopeasti hoitoon.

Kuvasivat videon

Syytteen mukaan miehelle aiheutuneet puukotusvammat olivat hengenvaarallisia.

Kumpaakin nuorta syytetään murhan yrityksestä, koska teko oli syyttäjän mukaan vakaasti harkittu ja sunnitelmallinen.

Poliisilla oli jo tutkinnan varhaisessa vaiheessa hallussaan toisen epäillyn kuvaamaksi todettu video, jonka autenttisuus on selvitetty.

Video on kuvattu Kaupin alueella teon jälkeen. Siinä toinen tekijöistä liikkuu puukon kanssa. Tiettävästi juuri sama videopätkä levisi myös sosiaaliseen mediaan Snapchat-sovellukseen.

Videolla toinen pojista kävelee ja kertoo tehdyistä rikoksista, käytännössä tunnustaen ne.

– Mä puukotin yhtä jonkun neljä-viis kertaa ja ei tässä, murhan yritys ja törkeä ryöstön yritykset. Vankilaanhan tässä mennään. Kaverit, tuutte sitten morottaa mua sinne. Vankilaan tässä mennään varmaan sitten, toinen nuorista sanoo videolla, jossa näkyy myös hänen pitelemänsä puukko.

Uhkasi naista

Puukkoa käyttänyttä nuorta syytetään myös laittomasta uhkauksesta. Syytten mukaan hän oli sanonut Kaupissa vastaantulleelle naiselle, että "naisia ei puukoteta" ja tiedustellut, "missä täällä on miehiä". Syyttäjän mukaan tarkoitus oli ryöstää ja tappaa nimenomaisesti mieshenkilö.

Samalla nuorukainen oli nostanut puukon naista kohti terä edellä. 

Lisäksi kumpaakin nuorta syytetään ryöstön yrityksestä. Asianomistajina tässä rikoksessa on usean hengen kuvausryhmä, joka oli niin ikään Kaupin alueella liikkeellä.

Nuoret olivat lähestyneet kuvausryhmää, uhanneet puukolla ja vaatineet rahaa. Toinen pojista oli tehostanut uhkaustaan kertomalla, että hän oli jo puukottanut yhtä henkilöä.

Syyttäjän mukaan kaksikko poistui paikalta toisen pojan kehotuksesta.

Toiselle myös huumerikossyyte

Puukotuksen yhteydessä kiinnipitäjän roolissa ollutta poikaa syytetään myös huumausainerikoksesta, jonka tekoajankohta ajoittuu kesällä 2020. Syytteen mukaan hän on myynyt toisen henkilön kanssa amfetamiinia, marihuanaa ja metyylifenidaattia sisältäviä Concerta -tabletteja.

Syytteen mukaan nuori oli laatinut huumeista myynti-ilmoituksia Tor-verkkoon ja ollut ostajiin yhteydessä Wickr- sovelluksessa. Nuorukaiselta itseltään löytyi vähäisiä määriä marihuanaa.

Hän on myöntänyt avustaneensa toista henkilöä huumekaupassa.

Kumpikin pojista on ollut vangittuna rikoksentekopäivästä 29. syyskuuta 2020 saakka. Kaksikko passitettiin myös mielentilatutkimukseen esitutkinnan aikana.

Syyttäjä vaatii nuorille ehdottomia vankeusrangaistuksia. Pirkanmaan käräjäoikeus antaa asiassa tuomionsa myöhemmin.

Lue myös:

    Uusimmat