Oletko naimisisissa? Tutkimus paljasti yllättävän yhteyden kävelynopeuteen ja puristusvoimaan

Tuoreessa tutkimuksessa huomattiin jälleen, että naimisissa olevilla vanhemmilla ihmisillä on naimattomia ihmisiä parempi terveys. Erityisesti parisuhdestatus näytti vaikuttavan kävelynopeuteen sekä puristusvoimaan, kertoo CNN.

Pitkä avioliitto on yhdistetty aiemmin esimerkiksi aivoverenkiertohäiriöstä ja sydänleikkauksista selviytymiseen, mutta ilmeisesti puolisolla on vaikutusta myös fyysisen toimintakyvyn säilyttämiseen ikääntyessä.

Tuoreessa brittivetoisessa tutkimuksessa tarkasteltiin, millainen vaikutus siviilisäädyllä on ihmisen kävelykykyyn ja puristusotteeseen. Kävely on hyvä mitta kokonaisterveyden arviointiin siinä missä puristusotteen lujuus toimii ylävartalon voiman paljastajana.

Naimissa elävät kävelevät nopeammin ja puristavat lujemmin

Tutkimuksessa analysoitiin kahdesta aiemmasta tutkimuksesta kertynyttä tietoa yli 50-vuotiaista aikuisista Iso Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Molemmissa tutkimuksissa avioliitossa elävät ihmiset pärjäsivät fyysistä toimintakykyä mittaavissa testeissä naimattomia paremmin. 

Brittiläiset, ensimmäisessä avioliitossaan elävät miehet kävelivät 11 senttimetriä sekunnissa nopeammin kuin naimattomat ja lesket. Vauhdin lisäys oli vähäisempi, kun ensimmäisessä avioliitossa elävien brittimiesten kävelynopeutta verrattiin toisessa avioliitossaan eläviin miehiin. Tulokset olivat samanlaisia myös Yhdysvalloissa.

Britti- ja jenkkinaisten kohdalla ensimmäinen avioliitto vauhditti myöskin kävelytahtia kahdeksalla senttimetrillä sekunnissa.

Avioliitto näytti lisäävän myös puristusotetta – erityisesti miesten kohdalla. Ensimmäisessä avioliitossaan elävät miehet selvisivät puristusotetta mittaavassa testissä paremmin kuin naimattomat ja lesket. Voimakkain puristusote oli miehillä, jotka elivät toisessa avioliitossaan.

Taustalla luonnonvalintaa ja vaurautta

Tutkimusta johtanut University College London’s Institute Education -korkeakoulun tutkija Natasha Wood uskoo, että toisessa avioliitossaan elävien miesten puristusvoiman saattaa pystyä selittämään ”luonnonvalinnalla”. Fyysisesti terveet ihmiset voivat löytää helpommin uuden rakkauden kypsemmälläkin iällä. Johtopäätöksen vahvistamiseksi tarvitaan kuitenkin lisätutkimuksia.

Avioliiton suotuisia vaikutuksia kävelyvauhtiin ja puristusvoimaan selittänee lisäksi avioliitossa elävien suurempi varallisuus. Varakkaat ihmiset elävät tyypillisesti paremmassa ympäristössä, heidän ei tarvitse stressata raha-asioista, heillä on varaa syödä terveellistä ruokaa ja heillä on parempi pääsy terveyspalveluihin. Varakkuus saattaa olla myös yhteydessä suurempiin sosiaalisiin piireihin ja vapaa-ajan harrastuksiin.

Puoliso voi myös motivoida terveellisiin elämätapoihin ja terveyden ylläpitoon. On esimerkiksi huomattu, että naimisissa olevien melanoomat todetaan muita aiemmin.

Tutkimus ilmestyi PLOS One -julkaisussa.

Lähteet: CNN, Daily Mail

Lue myös:

    Uusimmat