Tutkimus: Tässä vaiheessa avioliitto on onnellisimmillaan – tulos saattaa yllättää

Tuoreen tutkimuksen mukaan parisuhteen onnellisinta aikaa saa hieman odottaa.

Yllä olevalla videolla pohdintaa siitä, mikä on suurin virhe parisuhteissa.

Jos luulit, että aviopari on onnellisimmillaan vastanaineina ja suhde on pelkkää alamäkeä siitä lähtien, olit pahasti väärässä. Itse asiassa onnellisinta hetkeä parisuhteessa joutuu odottelemaan pari vuosikymmentä, kertoo tuore tutkimus.

Pitkä liitto palkitaan

Usein puhutaan parisuhteen seitsemän vuoden kriisistä, mutta jos tuosta karikosta selviää, on tutkimuksen mukaan odotettavissa onnea ja auvoa.

Social Networks and the Life Course -julkaisussa esitellyn tutkimuksen mukaan ne, jotka selviävät suhteessaan 20 avioliittovuoteen asti, kertoivat olevansa onnellisempia ja yhteensopivampia kuin vastanaineet.

Pennsylvanian ja Brigham Youngin yliopistojen tutkijat selvittivät myös, että nämä pitkään yhdessä olleet pariskunnat hyötyivät siitä, että viettivät aikaa yhdessä yhteisten harrastusten muodossa, enemmän kuin ne parit, jotka vasta viettivät kuherruskuukauttaan. 

Tutkimuksessa tarkasteltiin yhdeensä 2034 aviossa olevan dataa. Tutkimukseen osallistuneet naiset olivat iältään keskimäärin 35-vuotiaita, miehet puolestaan 37-vuotiaita.

"Pitkän tähtäimen näkymä optimistinen"

Tutkijat havaitsivat, että tyytyväisyys avioliittoon hiipui hiljalleen ensimmäisten 20 aviovuoden aikana, mutta tämän jälkeen tyytyväisyys alkoi jälleen kasvaa. Sama laskun ja nousun trendi piti paikkansa yhteisiin harrastuksiin osallistumisen kohdalla. Epäsopu puolestaan väheni.

– Vaikka avioerot ovat yleisiä nykyään, noin puolet avioliitosta kestää eliniän ja pitkän tähtäimen näkymä useimmille näille avioliitoille on optimistinen, kun onnellisuus ja vuorovaikutus pysyvät korkealla, ja epäsopu vähenee, tutkijat totesivat.

Tutkijat arvelevat pariskuntien löytävän "arvostuksen syvemmät tasot" vuosien yhdessäolon jälkeen, mikä puolestaan johtaa suurempaan tyytyväisyyteen liittoa kohtaan ja toisen seurasta nauttimiseen.

Lue myös:

    Uusimmat