Kirkkaanpunaiset ruoat ja juomat voivat sisältää alluranpunaista (E129), jonka varoitetaan voivan vaikuttaa haitallisesti lapsiin. Asiantuntija rauhoittelee huolestuneita vanhempia. Herkkuja on muutenkin kuin lisäaineiden pelossa syytä nauttia kohtuudella.
Punertavan sävyinen jäätelö, leivonnainen tai maustettu juoma ei välttämättä luonnostaan olisi yhtä houkuttelevan näköinen. Väriä on saatettu tehostaa lisäaineella, esimerkiksi alluranpunaisella.
Pakkausselosteessa koodinimellä E129 kulkevan alluranpunaisen varoitetaan voivan "vaikuttaa haitallisesti lasten aktiivisuustasoon ja heikentää tarkkaavaisuutta". Syytä ilmiölle ei tiedetä, sanoo erikoistutkija Johanna Suomi Ruokavirastosta.
– Mutta useilla aineilla, muillakin kuin lisäaineilla, on vaikutuksia ihmisen elimistöön, hän sanoo.
Alluranpunainen on atsoväri, jotka ovat hyväksyttyjä elintarvikevärejä
Alluranpunainen kuuluu atsoväreihin, jotka ovat yksiä Euroopan alueella hyväksytyistä elintarvikeväreistä. Kaikki ruokateollisuuden käyttöön hyväksytyt lisäaineet ovat käyneet läpi saman prosessin, joissa on tarkasteltu niiden aiheuttamia haittavaikutuksia ensisijaisesti eläinkokeilla. Joistain aineista voi olla ihmishavaintojakin.
Näin on esimerkiksi atsovärien kohdalla. Vuonna 2007 tehdyssä brittitutkimuksessa huomattiin, että bentsoehappoa ja atsovärejä sisältävää juomaa nauttineilla lapsilla oli enemmän ylivilkkautta ja keskittymisvaikeuksia kuin plaseboa saaneilla lapsilla.
Kun Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA arvioi havaittuja vaikutuksia laajemmassa ikäryhmässä, tilastollisesti merkittävä ero hävisi. Tämän vuoksi ruoissa ja juomissa saa käyttää kohtuullisissa määrin atsovärejä, kunhan mahdolliset riskit kerrotaan kuluttajalle pakkausselosteessa.
