Mainos

Dipper-patukat saatiin tutkittua: Määräystenvastaisia ainesosia ei löytynyt – Ruokavirasto sai ilmoituksia oudoista oireista

Espanjalaisen valmistajan ja Tullilaboratorion Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja koskevissa tutkimuksissa ei ole ilmennyt määräystenvastaisuuksia. Asiasta tiedottava Ruokavirasto ei katso enää tarpeelliseksi suositella tuotteen myynnin rajoittamista.

Ruokavirasto tiedotti toukokuun lopussa alkaneensa selvittää patukoista tehtyjä ilmoituksia. 

Ruokavirastolle tulleiden ilmoitusten mukaan ihmiset ovat saaneet erilaisia oireita, kuten vatsavaivoja, ihottumaa ja päänsärkyä, syötyään Vidal Dipper XL Vadelma -toffeetankoja. Viraston tiedotteessa todettiin tuolloin, ettei oireiden syytä tiedetä, eikä niiden yhteyttä Dipper-patukoihin voida toistaiseksi todistaa. 

Varotoimenpiteenä Ruokavirasto suositteli maahantuojia ja vähittäismyyjiä lopettamaan kyseisen patukan myynnin toistaiseksi.

Nyt patukoista on saatu tutkittua värin E133 pitoisuus, raskasmetallit, allergioita ja intoleransseja yleisesti aiheuttavia aineita, eli maito, laktoosi, gluteeni, soija sekä bakteerit. Tulokset olivat määräystenmukaisia tutkituilta osin.

Tutkimusten lisäksi Ruokavirasto kartoitti yhteistyössä kuntien kanssa kyselyllä tapauksia, joissa kuluttajat olivat saaneet erilaisia oireita syötyään toffeetankoja. Oireita olivat esimerkiksi vatsavaivat, ihottuma ja päänsärky, joita useat kymmenet henkilöt ilmoittivat kokeneensa. 

Selittävää tekijää koettujen oireiden ja tuotteen välillä ei löydetty. Osa koettuja oireita saaneista henkilöistä oli syönyt hyvin suuria määriä Dipper-tankoja.

Ruokavirasto painottaa, että monipuoliseen, tasapainoiseen ja kohtuulliseen ruokavalioon eivät kuulu makeiset suurina määrinä. Mikäli kokee saavansa elintarvikkeesta haitallisia oireita, on kyseisen tuotteen syömistä syytä välttää. Tarvittaessa tulee kääntyä terveydenhuollon puoleen.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja