Ruoat, jotka sisältävät yllättävän paljon sokeria: Näitä luulit terveellisiksi – ovatkin usein sokeripommeja

8:31 Makeisvero ei purrut sokeriin - miten irti sokerikoukusta
Videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo, miten päästä eroon sokerikoukusta.

Piilosokeria löytyy terveellisiksikin mielletyistä elintarvikkeista, kuten salaatinkastikkeista, myslistä ja jogurteista.

Videolla laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa kertoo, miten päästä eroon sokerikoukusta.

Sokeria vältellessä tulee ottaa huomioon muutkin elintarvikkeet kuin karkit, limsat ja leivonnaiset. Vaikka ajattelisit syöväsi terveellisesti, voit epähuomiossa kuluttaa epäterveellisen paljon sokeria. Asiasta kertoo NBC News.

Vähäsokerisen ruokavalion noudattaminen vaatii, että osaat tunnistaa piilosokeria sisältävät elintarvikkeet ja vältellä sokerin käyttöä myös ruoanlaitossa. Käytä makeuttamiseen esimerkiksi kuitupitoisia hedelmiä ja vihanneksia sokerin sijaan. Myös pähkinät, siemenet ja mausteet lisäävät ruokiin makua, ilman sokeria.

Suositeltava lisätyn sokerin määrä aikuisella on päivittäin noin 50 grammaa.

Tässä muutama elintarvike, joiden sokerimäärä saattaa yllättää. Tee nämä tuotteet itse kaupasta ostamisen sijaan, niin vältyt piilosokerilta!

Valmiskeitot

Valmiskeitto voi sisältää paljon sokeria. Esimerkiksi yhdessä annoksessa valmista tomaattikeittoa voi piillä lähes 15 grammaa sokeria.

Valmista tomaattikeittoa mieluummin itse, ja lisää siihen makeutta porkkanoilla.

Salaatinkastikkeet

Joissain salaatinkastikkeissa on runsaasti sokeria. Sata grammaa kastiketta saattaa helposti sisältää yli 10 grammaa sokeria.

Voit kokeilla tehdä oman salaatinkastikkeesi, jossa ei ole lisättyä sokeria. Salaatinkastikkeen saa esimerkiksi yhdistämällä päärynää, oliiviöljyä, Dijon-sinappia, valkoviinietikkaa, salottisipulia ja mausteita. Pyöräytä ainekset tehosekoittimessa, niin saat maistuvan kastikkeen.

Hedelmät, kuten päärynät, sisältävät kuituja. Kuidut hidastavat sokerin imeytymistä, mikä auttaa kehoasi prosessoimaan sokeria. Lisäksi tunnet olosi helpommin täydeksi, ja näin ollen syöt vähemmän.

Välipalapatukat

Terveelliseksi mieltämäsi välipalapatukka voikin olla sokeripommi. Kaupan välipalapatukoiden sijaan voit tehdä kotitekoisia välipaloja. Makeuta patukat esimerkiksi taateleilla tai sokeroimattomalla maapähkinävoilla.

Ole tarkka sen suhteen, mitä maapähkinävoita käytät. Useat pähkinävoit saattavat sisältää runsaasti piilosokeria. Varmista siis ostavasi sokeritonta tai vähäsokerista pähkinävoita.

Aamiaismurot

Murot sisältävät paljon sokeria. Myös terveelliseksi mielletty kombo, mysli ja jogurtti, voi sisältää runsaasti piilosokeria. Yhdistelmässä voi olla jopa saman verran lisättyä sokeria kuin kauhallisessa jäätelöä.

Tarkkaile kaupassa käydessäsi mysli ja muropakkausten sokerimääriä, tai pyöräytä aamiaismurosi itse. Esimerkiksi granolaa ja myslejä on helppo valmistaa myös kotikeittiössä.

 Lähteet: NBC News, Sydän.fi

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja