Olet saattanut valita parhaan ystäväsi hajun perusteella – tuoksut todennäköisesti itse aivan samalta!

Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan? Entä mitkä tuoksut oireilevat herkimmin? Hengitysliiton järjestöjohtaja vastaa 1:22
KATSO MYÖS: Miten tuoksuyliherkkyys ja allergia eroavat toisistaan?

Hajuaisti määrittelee ystävystymistä enemmän, kuin olemme osanneet ajatella.

Oletko ajatellut, että sinua ja ystävääsi yhdisti ensitapaamisesta alkaen samankaltainen huumorintaju, yhteiset kiinnostuksen kohteet tai teillä vain jotenkin "klikkasi"? 

Uuden tutkimuksen perusteella ystävystymisen taustalla on saattanutkin olla niinkin alkukantainen syy kuin haju, kirjoittaa New York Post.

Science Advances -sivustolla julkaistun tutkimuksen mukaan kehon luontaiset tuoksut ja hajut saattavat olla vaikuttavia tekijöitä samaa sukupuolta olevien ihmisten ystävyyssuhteissa.

– Idea on siinä, että ihmisillä, jotka ystävystyvät heti, on samankaltainen kehon tuoksu, tutkimukseen osallistunut tohtoriopiskelija Inbal Ravreby kommentoi United Press Internationalille.

Tuntemattomakin ystävystyivät hajun perusteella

Tutkijat etsivät puolen vuoden ajan sosiaalisesta mediasta kahtakymmentä, samaa sukupuolta olevia parhaita kaveruksia, jotka omien sanojensa mukaan "napsahtivat" aikoinaan saman tien ystäviksi.

Lisäksi tutkijat kokosivat yhteen toisilleen täysin tuntemattomia ihmisiä ja jakoivat heidät ryhmiin heidän tuoksunsa perusteella. Nämä ryhmät pelasivat pelejä ja raportoivat sen jälkeen, tuntuiko heistä, että he ystävystyivät saman tien tuntemattomien vastapelaajiensa kanssa vai eivät.

Tutkijat havaitsivat, että samantuoksuiset ihmiset pitivät toisistaan, ymmärsivät toisiaan ja kokivat, että heidän välillään on kemiaa ja he voisivat olla ystäviä.

Hajun määrittämisessä tutkimuksessa käytettiin apuna sekä "elektronista nenää" että ihmisiä haistelijoina. Keinotekoinen ja ihmisnenä pyrkivät ennustamaan, keistä toisilleen tuntemattomista ihmisistä tulisi keskenään kavereita – ja 71 prosentin tarkkuudella ne siinä onnistuivatkin.

Tutkimus lisääkin ymmärrystä sen suhteen, miten alitajuisesti pidämme joistakin ihmisistä ja toisista taas emme niinkään. Toisaalta tutkimus toi esille sen surullisen seikan, että hajuaistin menetyksen vuoksi osalta ihmisiltä jää tärkeää sosiaalista informaatiota saamatta.

Katso myös:  Näin lapset kertovat ystävyydestä: "Me leikitään poliisia ja rosvoa"

Näin lapset kertovat ystävyydestä: “Me leikitään poliisia ja rosvoa” 2:00
Vantaalaispäiväkodin lapsille on selvää, millainen on hyvä ystävä.

Lue myös:

    Uusimmat